28 / 04 / 2024

Kira ücreti ne zaman ödenir?

Kira ücreti ne zaman ödenir?

Borçlar Kanunu gereğince kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor. Kira ücretinin ödenmemesi halinde, ev sahibi bazı hukuki hakların sahibi oluyor. Peki kira ücreti ne zaman ödenir?



Kira ücreti ne zaman ödenir?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak ifade ediliyor.


Kira sözleşmesi, belirli bir süre için yapılabileceği gibi; belirli olmayan bir süre için de yapılabiliyor. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli süreli olup; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılır.


Borçlar Kanunu gereğince kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor. Kira ücretinin ödenmemesi halinde, ev sahibinin sahip olduğu haklar ve süreç şu şekilde sıralanıyor:


Kira ücreti ödeme zamanı..

Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlüdür.


Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebiliyor.


Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gün olup, Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlıyor.


Kira artış oranları ne zaman açıklanacak?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön