28 / 04 / 2024

Kira vergisi geciktirenlere 3 bin 600 liralık avantaj kaldırılıyor!

Kira vergisi geciktirenlere 3 bin 600 liralık avantaj kaldırılıyor!

Kira geliri elde edenler için 25 Mart'a kadar süre var. Bu süreyi geçirmemek gerekiyor. Gecikenler için hem vergi cezası uygulanıyor hem de 3 bin 600 liralık avantaj kaldırılıyor.



Kira geliri elde edenler için mart ayı çok büyük önem taşıyor. Çünkü bu ayda gelirlerini beyan ederek vergisini hesap ettirmeleri gerekiyor. Eskiden vergi dairelerine giderek yapılan ve zaman harcanan beyanname artık elektronik ortamda çok kolay olarak yapılıyor. Süreyi geçirir ve beyanname vermezseniz iki türlü kaybınız ortaya çıkar. Öncelikle kira geliriniz ne olursa olsun bunun 3 bin 600 lirası istisna kabul ediliyor ve vergisini ödemiyorsunuz. Ayrıca yaptığınız onarım, su, elektrik, hatta belli şartlarda eğitim sağlık gibi harcamaları da vergi matrahınızdan düşürebiliyor ve verginizi indiriyorsunuz. Ama 25 Mart'a kadar beyanname vermezseniz size sağlanan bu 3 bin 600 liralık istisnayı kaybediyorsunuz. Böylece gelirinizin tamamı üzerinden vergi ödemek zorunda kalıyorsunuz. Buna birde gecikme cezanız ekleneceği için ödeyeceğiniz miktar yükseliyor. O yüzden ihmal etmemekte fayda var. 


GİB.GOV.TR'YE GİDİN 


Elektronik ortamda hazır beyanname doldurmak imkanınız var. 

Adım adım yapacağınız işlemleri sıralayalım: 


1- Öncelikle gib.gov.tr adresine girerek TC kimlik numaranız ile işlemleri başlatın. 


2- Buradan beyanname doldur ekranına giderek burada sizden istenen bilgileri yazın. Burada yine kimlik bilgilerinizi yazmanız gerekecek. 


3- Bu bölümde ayrıca kira geliriniz ve konutunuzla ilgili bilgiler de isteniyor. Burada kaç lira kira geliri aldığınız da beyan edeceksiniz. 


4- Geçmiş yıllarda aynı konut ya da iş yerinden kira geliriniz varsa bu bilgiler de isteniyor. 

 

5- Sistem otomatik olarak götürü yöntemini seçiyor ve yüzde 25 gider indirimi yapıyor. Sizin yaptığınız giderler varsa gerçek gider yöntemini seçerek verginizi daha da düşürebilirsiniz. 


6- Bunu seçtiğinizde ekrana yaptığınız giderleri belirtmeniz için liste gelecek. 


7- Yapacağınız seçimlerden sonra sistem sizin ödeyeceğiniz vergiyi de hesaplıyor.


GİDER KALEMLERİ


1- Banka kredisi varsa faiz giderleri 

2- Kirada oturan ev sahibinin kira giderleri 

3- Konut için amortisman giderleri, aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri, idare giderleri, sigorta giderleri, sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar, ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle belediyelere ödenen harcamalara katılma payları.


GERÇEK GiDERİN AVANTAJ


Hesaplaması kolay olduğu için çoğunlukla götürü gideri seçiyor. Zaten sistem de otomatik olarak bunu uyguluyor. Bu sistem 2 yıllık süre için geçerli. Fakat gerçek giderleriniz varsa gerçek gider sistemine geçin. Böylece daha az vergi ödeyebilirsiniz. Bunun için belge isteniyor unutmayın...


Özlem Kamer TERCANLI/Takvim


Haber Milliyet'te şöyle yer aldı;

Kira geliri elde edenler için mart ayı çok büyük önem taşıyor. Çünkü bu ayda gelirlerini beyan ederek vergisini hesap ettirmeleri gerekiyor. Eskiden vergi dairelerine giderek yapılan ve zaman harcanan beyanname artık elektronik ortamda çok kolay olarak yapılıyor. Süreyi geçirir ve beyanname vermezseniz iki türlü kaybınız ortaya çıkar. Öncelikle kira geliriniz ne olursa olsun bunun 3 bin 600 lirası istisna kabul ediliyor ve vergisini ödemiyorsunuz. Ayrıca yaptığınız onarım, su, elektrik, hatta belli şartlarda eğitim sağlık gibi harcamaları da vergi matrahınızdan düşürebiliyor ve verginizi indiriyorsunuz. Ama 25 Mart'a kadar beyanname vermezseniz size sağlanan bu 3 bin 600 liralık istisnayı kaybediyorsunuz. Takvim'in haberine göre, böylece gelirinizin tamamı üzerinden vergi ödemek zorunda kalıyorsunuz. Buna birde gecikme cezanız ekleneceği için ödeyeceğiniz miktar yükseliyor. O yüzden ihmal etmemekte fayda var.


Milliyet 



Haber Posta'da şu şekilde yer aldı;


Hesaplamada kira gelirinin büyüklüğüne göre vergi oranları yüzde 15-35 arasındadır. Kira bedelleri 2015 yılına aittir. Tablo hazırlanırken 'Götürü Gider Yöntemi'nin tercih edildiği varsayılmış, vergiyi azaltabilecek sigorta primi, bağış, sağlık ve eğitim giderleri dahil edilmemiştir. Bu yönde harcaması olanlar gider gösterip daha düşük vergi ödeyebilir.

Evde hizmet de var

Evi, işyeri veya arsası olup bundan kira geliri elde edenler için son gün 25 Mart Cuma. Mükellefler bu tarihe kadar www.gib.gov.tr internet sitesine girecek ve 'Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi' ile beyanname verecek. İnternet imkanı olmayan mükellefler ise vergi dairelerine başvuracak. Yaşlı, engelli, okuma-yazma bilmeyen ve hastalara talep durumunda memur gönderiliyor. Bunun için '444 0 189'dan randevu alınmalı. Hangi durumda ödenmez 2015'te ne kadar kira geliriniz varsa 0 kadar beyan edeceksiniz. 10 ay ise 10 aylık... Konutta beyana sınır, 3600 lira. Bu sınırın altında geliri olanların beyanname vermesine gerek yok. Bu sınırı 1 lira dahi geçse beyanname verilecek. Evin anne, baba, çocuk ya da kardeşlere bedelsiz kiraya verilmesi, evin boş kalması, gayrimenkulün 1 Ocak 2015'ten önce satılması, evde akrabalarla birlikte ikamet edilmesi durumunda da vergi ödenmiyor.

Yeni evi kiraya verenler

Boş Kalan evi korumak amacıyla bedelsiz olarak başkalarının (örneğin arkadaşın) kullanımına bırakılması durumunda da vergi ödenmiyor. Son 5 yıl içinde ev alıp kiraya verenler 'Gerçek Gider Yöntemi'yle satm alma bedelinin yüzde 5'ini kira gelirinden düşebilir. Örneğin; 2014'te 200 bin TL'ye aldığınız evden 2015'te 10 bin TL kira tahsil ettiniz. 200 bin TL'nin yüzde 5'i olan 10 bin TL'yi kira gelirinden düşerek vergiden kurtulabilirsiniz. Adım adım beyanname İnternetten hazır beyanname doldurmak için 'gib.gov.tr adresine girerek TC kimlik numaranızla işlemi başlatm. 'Beyanname doldur' ekranını seçerek istenen bilgileri yazm. Bu bölümde kimlik, kira geliri ve konutla ilgili bilgiler isteniyor. Sistem otomatik olarak 'Götürü Gider Yöntemi'ni seçiyor ve yüzde 25 indirim yapıyor. Giderleriniz daha fazlaysa 'Gerçek Gider'i seçerek giderleri tek tek yazm. Ödeyeceğiniz vergi otomatik hesaplanıyor. 


Posta 


Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Kira gelirinizi beyan ederken sistem sizi otomatik olarak 'götürü' sistemine yönlendiriyor ve 2 yıl değişmiyor. Eğer giderleriniz varsa seçim yapmadan önce bu yazıyı okuyun. Bu giderlerle verginizi indirebilirsiniz

Mart ayı kira geliri elde edenler için önemli bir ay. 2015'te elde edilen kira geliri 25 Mart akşamına kadar beyan edilecek. Vergi ise mart ve temmuzda 2 taksitle ödeniyor. Ödemelerde kredi kartı kullanılabiliyor. Miktarı beyan belirliyor. 

 KİMLER VERECEK? 

2015'te toplam mesken kira geliri 3.600 TL üzeri olanlar beyanname verecek. 3.600 lira ve aşağıda geliriniz varsa vergi ödemiyorsunuz. Bunu aşan geliriniz varsa bu tutar düşüldükten sonra kalan kısmından vergilendirme işlemi yapılıyor. 

 ESKİ YILLAR SAYILIR MI? 

Geçmiş yıllara ait kira gelirleri 2015'te tahsil edilmişse bunlar topluca beyan ediliyor. Aynı şekilde 2016 ve 2017'nin kiraları peşin alınmışsa o da 2015'in geliri olarak beyan ediliyor. 

 NASIL DOLDURULUR? 

Gelir idaresinin 'gib.gov.tr' internet adresine girdiğinizde sizi yönlendiren bilgiler yer alıyor. TC numaranızı girerek işlemleri başlatıyorsunuz. Sadece kira geliri beyan edecekseniz 'beyanname doldur' bölümüne giriyorsunuz. Konutunuz ve kira gelirinizle ilgili bilgileri yazıyorsunuz. Götürü sistemini seçerseniz otomatik olarak yüzde 25 indirim oluyor. Gerçek gideri seçerseniz bu kez giderleriniz soruluyor. Yaptığınız seçimler sonrası ödeyeceğiniz vergi otomatik olarak hesaplanıyor. 

 NASIL DÜŞÜRÜLÜR? 

Sistem sizi götürü gider usulüne yönlendiriyor ve 3.600 lira düşüldükten sonra yüzde 25 indirim uyguluyor. Ama bunu 2 yıl değiştiremiyorsunuz. Bundan daha fazla indirim alma imkânınız var. Belgeleyebileceğiniz giderleriniz varsa 'gerçek gider yöntemini' seçmeli ve giderlerinizi beyan etmelisiniz. Şu giderler verginizi azaltır: 
Aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri 
Yönetim ve sigorta giderleri 
Konut krediyle alınmışsa faiz giderleri 
Ev sahibi başka bir yerde kirada oturuyorsa kira giderleri 
Kiraya verilen konut için ödenen vergi, resim, harç, şerefiye, amortismanlar ile onarım ve bakım giderleri 

AKRABAYA VERGİ VAR!

Özellikle yakınlara kira geliri alınmadan verilen konut veya işyerleri için de vergi var unutmayın. Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, 'emsal kira bedeli' esas alınıyor. Emsal kira bedeli, emlak vergisi değerinin yüzde 5'i olarak belirleniyor. Örnek: Ahmet bey 2015 yılında emlak vergisi değeri 300.000 TL olan bir apartman dairesini bedelsiz olarak kayınvalidesinin kullanımına bırakmışsa bu durumda, mükellefin emsal kira bedeli şöyle hesaplanacak: 300.000 x %5 = 15.000 TL (Vergiye tabi kira geliri) 

VERGİ TARİFESİ


12.000 TL'ye kadar % 15 29.000 TL'nin 12.000 TL'si için 1.800 TL, fazlası % 20 
66.000 TL'nin 29.000 TL'si için 5.200 TL, fazlası % 27 66.000 TL'den fazlasının 66.000 TL'si için 15.190 TL, fazlası % 35 

ÖRNEK 1 

2015 yılında 15 bin lira kira geliri elde eden Ayşe hanımın yaptığı indirilebilir nitelikli harcamaların toplamı 4 bin lira. Ayşe hanım gerçek gider sistemini seçtiğinde hesap şöyle yapılıyor: Vergiye tabi hasılat (15.000 TL)- İstisna (3.600 TL)= 11.400 TL 4.000TL x 11.400TL/ 10.000 = 3.040 TL (İndirilecek gider) Vergi ise şöyle hesaplanacak 

Gelir Toplamı: 15.000 TL 
İstisna tutarı: 3.600 TL 
Kalan gelir: (15.000 - 3.600) 11.400 TL 
İndirilebilecek gerçek gider: 3.040 TL 
Vergi için gelir: (11.400 - 3.040) 8.360 TL 
Ödenecek vergi: 1.254 TL (Damga vergisi hariç)

ÖRNEK 2 

Ayşe hanım götürü gider sistemini seçseydi hesap şöyle olacaktı: 15.000 - 3.600 = 11.400 11.400 %25 = 2.850 (İndirilecek gider) 
Gelir Toplamı: 15.000 TL 
İstisna tutarı: 3.600 TL 
Kalan gelir: (15.000 - 3.600) 11.400 TL 
İndirilebilecek gider: 2.850 TL 
Vergi için gelir: (11.400 - 2.850) 8.550 TL 
Ödenecek vergi: 1.282,2 TL (Damga vergisi hariç)

ÖRNEK 3 

Ayşe hanımın iki dairesi olduğunu varsayalım. Birinden 12.000 TL diğerinden ise 6.000 TL gelir elde etti. Götürü yöntemini seçtiğinde vergisi şöyle hesaplanacak: 
Toplam kira geliri:18.000 TL 
Vergi istisnası: 3.600 TL 
Kalan gelir: 14.400 TL 
Yüzde 25 gider: 3.600 TL 
Vergilenecek gelir: 10.800 TL 
Ödenecek vergi:1.620 TL (Damga vergisi hariç)

Sabah

Geri Dön