Kiracı deprem testi yaptırabilir mi? Kiracılar yaşadığı evin depreme dayanıklı olup olmadığını nasıl öğrenir?
Merkez üstü Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilde de etkili olan iki büyük deprem sonrası herkesin dilinde deprem testi dolaşmaya başladı. Peki kiracılar bu testi yaptırabilir mi? İşte detaylar!
KİRACILAR YAŞADIĞI EVİN DEPREME DAYANIKLI OLUP OLMADIĞINI NASIL ÖĞRENİR?
Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremden sonra uzmanlar İstanbul için de alarm veriyor. İstanbullular da apartmanlarının ne kadar depreme dayanıklı olduğunu öğrenmek istiyor. ‘Sıra İstanbul’da, önlem alın’ diye diye ikazlarda bulunan bilim insanları büyük bir felakete işaret ediyor. Bu şekilde çaresizce bekleyen İstanbullular yaşadığı konutun depreme dayanıklı olup olmadığını bilmek istiyor. Ancak eğer bir kiracı iseniz yaşadığınız evin depreme karşı güvenli olup olmadığını öğrenmek pek kolay değil.
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) bina durum tespiti için hazırladığı web sitesine giriş yaptığınızda, kişisel bilgileriniz yanı sıra tapu örneğini göstermelisiniz. Tapu örneğini görsel olarak yüklemeden başvuruyu yapamıyorsunuz. Yani bir kiracı olarak binanızın deprem güvenliğinin tespiti için İBB’ye başvuru yapamazsınız.
OTURDUĞU EV SATILAN KİRACININ HAKALRI NELERDİR?
Evin satılması halinde yeni ev sahibi kiracından evi tahliye etmesini isteyebilir. Buna göre yeni ev sahibi, evi satın aldıktan sonra kiracıya ihtar çekerek evin tahliyesi için 6 ay süre tanıma hakkına sahip olur. Bu durumda kira sözleşmesinden bağımsız olarak kiracının maksimum 6 ay içerisinde evi tahliye etmesi gerekmektedir.
KİRACI HANGİ HARCAMALARI KİRADAN DÜŞEBİLİR?
Bu soruya hangi masraflar kiradan düşülemez sorusunun yanıtı ile verebiliriz. Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait olan bakım, onarım ve temizlik giderlerini karşılamakla mükelleftir. Kira kontratında aksi belirtilmedikçe su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekir. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.
Depremzedelere THY’den güzel haber! Türk Hava Yolları 100 aileye iş imkanı sunuyor!