28 / 04 / 2024

Kiracı ev sahibine aidat borcu bırakırsa hakkında ne yapılır?

Kiracı ev sahibine aidat borcu bırakırsa hakkında ne yapılır?

Kiracılar ev sahiplerine sıkıntı yaratıp aralarındaki ev sahibi kiracı ilişkisini zora sokabiliyorlar. Kiracıların ev sahiplerine aidat borcu bıraktığı durumlar yaşanabiliyor. Ev sahipleri peki böyle bir durumda ne yapabilirler.



Türkiye’de ev sahipleri ile kiracılar arasında anlaşmazlıkların maalesef sonu gelmiyor. Son zamanlarda da yine aidatlara yapılan yüksek zamlardan ötürü kiracıların aidat ödemeden kaçması ihtimali ev sahiplerinin akıllarını kurcalıyor ve ev sahiplerini de zor durumda bırakıyor. Kiracı aidat borcunu ödemeden evden çıkarsa bu borç ne olur? Ev sahipleri bu durumda ne yapmalıdır?

KİRACIDAN KALAN AİDAT BORCU NE OLUR?

Apartmanlarda veya sitelerde kullanıma dayalı ortak giderleri ödemek kiracıların sorumluluğunda yer almaktadır. Fakat bir kiracı bu ödemeyi yapmaz ise o zaman bu borçtan ev sahipleri de sorumlu olurlar. Eğer bir kiracı evden çıkmış ve aidat borcu bırakmış ise şayet ev sahibi borç kiracının diyerek kenara çekilip beklememelidir. Bu durumda ana sorumlu kat maliki vasfı ile  ev sahibi olur ve bu borcu ödemek zorundadır. Ev sahibi bu borcu ödemekten asla kaçamaz ödemek zorundadır. 

Kiracı ev sahibine aidat borcu bırakırsa hakkında ne yapılır?

BU DURUMDA EV SAHİPLERİ NE YAPABİLİR?

Bir kiracı aidat borcu bırakmış ise ev sahibine düşen ilk görevde  bu borcu eksiksiz olacak bir şekilde ödemektir. Ancak burada ev sahibi mağdur olacaktır. Yasalar ev sahiplerinin yaşadıkları haksızlık karşısında bir hak vermektedir. Ev sahibi ödediği aidat borcu için kiracıyı icraya verebilir. Bu şekilde parasını tahsil etmek isteyecek olan ev sahibini zorlu bir süreç bekleyecektir.

Ev sahibinin aidat borcu nedeniyle kiracıya icra tarafından borç bildirilir. Eğer kiracı bu borç bildirimini aldıktan 7 gün içinde borca itiraz ederse icra takibi durdurulur. Bunun üzerine ev sahibi mahkeme yoluyla borcunun tahsilini talep edebilir. Bu da ciddi bir zaman alır. Öte yandan, mahkeme sonucunda ise kiracı aidat borcunu faizi ile beraber ödemek zorunda kalabilir. 

KİRA SÖZLEŞMESİ NEDİR? KAYBOLURSA RİSKLERİ NELERDİR?

Ev sahibi ile kiracı arasında güven tesis edilememiş ve taraflar birbirlerini fazla tanımıyorlar ise kira sözleşmesinin kaybolması çok büyük bir risk olacaktır. Bu süreçte ise nelerin yaşanabileceği hangi tarafın kira sözleşmesini kaybedeceğine göre değişen bir durumdur.

Kiracılar aman dikkat! Komşusunu rahatsız eden kiracı evden çıkarılır mı?

Kiracılar dikkat! Kira sözleşmesi kaybolursa ne olur?

Kiracılar dikkat! Kira ne zaman ödenir?

Boş taahhütname ile kiracıya tahliyeyi, Yargıtay onayladı...

Geri Dön