11 / 01 / 2025

Kiracı sözleşmeyi nasıl fesheder?

Kiracı sözleşmeyi nasıl fesheder?

Ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan kira sözleşmesinin feshi nasıl olur? Kiracının sözleşmeyi feshedebilmesi için şartlar nelerdir? Kiracı sözleşmeyi feshedebilir mi? Kiracı sözleşmeyi nasıl fesheder?



Kiracı sözleşmeyi nasıl fesheder?


Kiracı, ev sahibi ile yaptıkları anlaşma olan kira sözleşmesinin süresinin dolması halinde, söz konusu mülkte oturmaya devam etmek istemiyorsa, bunu ev sahibine bildirmesi gerekiyor. Bildirmediği takdirde kira kontratı kendiliğinden yenilenmiş, ve süreli olan sözleşme artık süresiz niteliğini kazanmış oluyor.


Kiracının kira döneminin sonundan 15 gün önce yazılı ihtar ile birlikte kontratın yenilenmesini istemediğini bildirmesi gerekiyor. 15 gün önceden bunu bildiren kiracı, süresi dolan kira sözleşmesini nasıl bitirmiş oluyor. Bildirim yapılmadığı takdir de  belirtilen artış oranı ile birlikte ve diğer aynı şartlarda kira sözleşmesi devam eder.


Bunlar dışında kiracı evden memnun değilse ya da ev sahibi ile arasında bir anlaşmazlık varsa kiracı sözleşmeyi nasıl fesheder? Bu hususla ilgil açıklamalar Borçlat Kanunu'nun 331. Maddesinde yapılıyor;


İlgili Kanun Maddedi Önemli Sebepler-M.331:


Olağanüstü fesih yollarından biri olan, önemli sebeplerin varlığı halinde sözleşmenin feshi düzenlenmiştir. 818 sayılı Kanun’un 264.maddesinden farklı olarak, kira sözleşmesinin belirli süreli taşınmaz kirası olması aranmadığı gibi, böyle bir fesihte istenecek maddi tazminat ve tutarı ile ilgili bir düzenlemeye yer verilmemiş; aynı zamanda kiracının kiralananı boş olarak teslimi için tazminatın ödenmesi gerektiğine ilişkin hüküm de alınmamıştır. Ancak hâkime, durum ve koşulları göz önünde tutarak, olağanüstü fesih bildiriminin parasal sonuçlarını karara bağlama yetkisi verilmiştir. Böylece kiralananın niteliğine bakılmaksızın tüm kira sözleşmeleri bakımından genel bir düzenlemeye yer verilmiştir. Bu durumda, taraflardan her biri, fesih bildiriminin, fesih dönemlerinin sonu itibarıyla yapılması zorunluluğu olmaksızın, m.367’de öngörülen sürelere uygun olarak feshedebilir.


Kiracının İflası-M.332: Olağanüstü fesih yollarından biri olan, kiracının iflası hali düzenlenmiştir. Düzenleme, karşılıklı borç yükleyen sözleşmeler bakımından genel hüküm niteliğindeki 97.maddenin özel bir uygulama alanı olarak, sadece iflâsı kapsayacak şekilde yapılmıştır. Ayrıca aynı maddede, süre verilmesine ilişkin bildirimin yazılı şekilde olması aranmış, “birikmiş kiralar” ise genel hükümlere tâbi olduğu için, kapsam dışı tutulmuştur.


Kiracının evi erken tahliye etmesi!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön