Kiracılar dikkat: Bu dört madde sizi evsiz bırakabilir! Kirasını düzenli ödeyen kiracı bile çıkarılıyor!
Ev sahibi ve kiracılar arsında yapılan kira kontratına göre kiracı belirlenen tutardaki ödemeyi her ay düzenli yapmak zorunda. Peki, kiracısından memnun olmayan mülk sahibi kiracısını Kirasını düzenli ödeyen kiracıyı evden nasıl çıkarabilir?
Son iki sende artan kira fiyatlarından sonra bazı ev sahipleri yüzde 25 sınırına takıldı. Bu kapsamda bazı ev sahipleri kirasını düzenli ödeyen kiracının mülkten çıkarılmasının mümkün olup olmadığı son zamanlarda merak ediliyor.
Kiracılar her ayın belirli günlerinde kiraladığı evin yada iş yerinin kira bedelini vermekle yükümlü oluyor.
Bilindiği üzere kiraya veren hak sahibi, kirasını düzenli bir şekilde ödemeyen kiracıyı yapısından çıkarma hakkına sahip oluyor.
TGRT'de yer alan habere göre, kiracı ve mülk sahibi arasında gerçekleştirilen kira sözleşmesine göre, her ayın belirlenen tarihinde kiralanan yapının kira bedelinin verilmesi gerekiyor.
Kiranın belirlenen tarihte ödememesi durumunda kiracıya ihtarname çekiliyor. Anılan ihtarname ile; "kira bedelini 30 gün ödemesi, aksi bir durumda ev sahibinin sözleşmeyi feshedeceği” belirtiliyor.
Son iki sende artan kira fiyatlarından sonra bazı ev sahipleri yüzde 25 sınırına takıldı. Bu kapsamda bazı ev sahipleri kirasını düzenli ödeyen kiracının mülkten çıkarılmasının mümkün olup olmadığı son zamanlarda merak ediliyor.
KİRASINI DÜZENLİ ÖDEYEN KİRACI MÜLKTEN NASIL ÇIKARILIR?
Kirasını düzenli ödeyen kiracının tahliyesinin mümkün olup olmadığı merak ediliyor. Kirasını düzenli ödeyen kiracıyı tahliye etmek tahmin edildiği kadar kolay olmuyor.
Sebebi ise kiracının en temel görevi kirasını düzenli ödemesi. Bu sebepten dolayı kirayı zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödeyen kiracı birkaç durum dışında tahliyesi gerçekleşemiyor.
KİRASINI DÜZENLİ ÖDEYEN KİRACI 4 DURUMDA ÇIKARILABİLİR
Kiracı kirasını düzenli, eksiksiz ve bunlarla beraber aidat, küçük tamirat bedeli gibi yan giderleri de ödüyorsa kiraya veren temerrüt olgusuna dayanarak tahliye davası açma hakkı bulunmuyor. Fakat kirasını düzenli ödeyen kiracının tahliyesi 4 durumda söz konusu oluyor.
İşte o 4 madde:
1) Kiracıyı tahliye etmek için ilk yapılabilecek yol ihtiyaçtan dolayı tahliye davası açmaktır. Kirasını düzenli ödeyen kiracıya karşı, kiraya veren, sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç sebebiyle tahliye davası” adı altında dava açabiliyor. Mülk sahibinin kendisi, altsoyu, eşi, üstsoyu ya da kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için ev ya da işyeri gereksinimi nedeniyle kullanma zorunluluğu bulunuyor ise,
2) Tahliye taahhütnamesi ile,
3) Kiralananın tekrardan inşası ya da imarından dolayı esaslı onarımı, genişletilmesi veya değiştirilmesi gerekli olan bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,
4) Son olarak 10 senelik kira sözleşmesi bitiminde tahliye ettirebilme hakları bulunuyor.
Söz konusu durumların dışında şu hususlar geçerliyse bunlara da göz atabilirsiniz. Belirli süreli sözleşmelerde sürenin tamamlanmasında, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre iptal dönemine ve iptal bildirimi için tahmin edilen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içerisinde açacağı dava ile sona erdirebilecek.
Belirtilen koşulların var olması durumunda kiracının ödemelerini düzenli yapıp yapmadığına bakılmaksızın taşınmazdan tahliyesine karar veriliyor. Yine kiracı kirasını düzenli bir şekilde ödüyor olsa dahi, taşınmaz kiralanmasından sonra olmak üzere kiracıdan temin edilen geçerli bir tahliye taahhüdü çerçevesinde kiracının taşınmazdan tahliyesi mümkün olabiliyor.
Limak İnşaat'tan 764 milyon dolarlık dev anlaşma!
İstanbul için son dakika müjdesi: TOKİ 250 bin sosyal konut projesinde tarih resmen belli oldu! |