Kira

Kiracılar dikkat! İzin belgesi olmayana 1 Ocak’tan itibaren ceza geliyor!

Kiracısı olduğu mülkü başkalarına günlük kiraya verenlere çok büyük ceza geliyor. 1 Ocak 2024 itibaren itibaren uygulanacak yasa ile kiraladığı konutu günlük kiraya verenler ile izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenlere de yine aynı ceza uygulanacak.

Kalabalık mekanlarda bulunmayı istemeyen veya otelde konaklamayı tercih etmeyenlerin tatil anlayışındaki değişiklik, son zamanlarda günlük ev kiralama yöntemini giderek çoğalttı. Buna göre; tatil maliyetini düşürmek isteyenlerin de tercihi ile günlük kiralanan ev sayısı, hızla yükseldi.

Ev sahiplerinin yüksek kazanç beklentisi ile konutunu günlük kiraya vermesi, emlak sektörünü olumsuz yönde etkiledi. Antalya'da pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrası ev kiraları, sekiz kat oranında arttı. Kira rakamlarındaki bu yükselişin yanı sıra kentte ev sahibi-kiracı anlaşmazlığ konusu da konut stoku sıkıntısı sorunları arasında yer alıyor.

VERGİ ÖDEMEDEN ÇALIŞIYORLAR

Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri, İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, şehirde odaya kayıtlı olan 6 bin esnaf olduğunu bildirerek, "3 bin civarında yabancı olmak üzere yaklaşık 15 bin 'ayakçı' diye tabir edilen satış ve kiralamalarda aracılık yapanlar mevcut. Bunlar kendi aralarında sosyal medya ağı ile alışveriş yapıyor. Dolandırıcılık, kandırma gibi konularda her gün 20-30 şikayet alıyoruz. Şikayet edilen kişileri incelediğimizde ise odamıza ve maliyeye kayıtlı olmadığını görüyoruz. Yasal düzenlemenin olmaması nedeniyle kayıt dışı ekonomi oluştu. Herkes vergisini ödemeli. Bunlar vergi ödemeden çalışıyorlar. Buna göre, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanacak yasa, kayıt dışı ekonomiyi önleyecektir. Denetleme yapılması lazım. Kayıt dışı ekonominin engellenmesi ve güvenlik açısından yasayı çok önemli buluyorum" ifadelerini kullandı.

KİRALIK EV FİYATLARI 4 KAT ARTTI

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz de pandemi, Rusya- Ukrayna savaşı, deprem gibi nedenlerle kiralık ev fiyatlarının yükseldiğini Türkiye'de, 110 bin civarında evin günlük kiralık olarak kullanıldığını belirtti. Son iki yılda günlük kiralık ev arzının yüzde 97 arttığı Türkiye'de, büyükşehirler ve turizm faaliyetleri ile öne çıkan kentlerde, bu modelin kısa süreli seyahat veya tatil için alternatif olduğuna değinen Gündüz, bu süreçte kiralık ev fiyatlarının 4 kat arttığına dikkati çekti.

Ev ve araba alacaklar aman dikkat: Sahte tapu ve kimlikle dolandırıcılık yapan örgüt çökertildi!

Kiracı evi boyatmazsa ev sahibi kiracının depozitosundan keser mi?

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Arabuluculuk sayesinde kirayı zamsız ödeme teklifi geldi!