12 / 05 / 2024

Kiracılar dikkat! O belgeye tarihsiz imza atmayın!

 Kiracılar dikkat! O belgeye tarihsiz imza atmayın!

Ev sahibi ve kiracılar arasındaki zam anlaşmazlıkları, tahliye davalarında en sık başvurulan silah tahliye taahhütnamesi. Tahliye taahhütnamesi alınması dava açılması durumunda ev sahibinin elini güçlendiren bir silah olarak kabul ediliyor ancak her durumda geçerli değil, bazı şartlara uyulması gere



Okuyucusundan gelen bir soruyu yanıtlayan Heper, tahliye taahhütnamesine tarih atılması gerektiğini ifade etti. Okuyucusundan gelen, kira sözleşmesi imzalandığında, kendisinden alınan tahliye taahhüdü ile zam konusunda kendisine baskı yapıldığı yönündeki şikayetine yorum yapan Tamer Heper, tahliye taahhüdünün hukuki bir işlem olduğunu ancak tehdit unsuru olarak kullanılmaması gerektiğini ifade etti.

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNİN SINIRLARI VAR

Tahliye taahhüdünün kullanılmasının da sınırlamaları olduğunu dile getiren Heper, tahliye taahhüt edildiği tarihten itibaren bir ay içinde hukuki işleme konulması gerektiğini kaydetti. Ancak söz konusu tarihten itibaren 1 ay geçtikten sonra tahliye taahhüdünün geçersiz olacağını kaydeden Heper, kira sözleşmesiyle aynı tarihte yapılan tahliye taahhüdünün de geçersiz olduğunu hatırlattı.

FİİLİ TESLİMDEN SONRA İMZALATILMALI

Tahliye taahhüdünün kira sözleşmesiyle aynı gün olmaması gerektiğini vurgulayan Heper, gayrimenkulün fiilen teslim edilmesinden sonraki bir tarihte verilmiş olması gerektiğini dile getirdi.Fiili teslimden önce verilen tahliye taahüdünün geçersiz olmasının yanı sıra birbiri ardına birden fazla alınan tahliye taahhütlerinin de geçersiz olduğunu kaydetti.

TARİHSİZ TAAHHÜTNAME GEÇERSİZ OLMALI

Tahliye taahhüdünün silah olarak kullanılmaması gerektiğini dile getiren Heper, tahliye edilmesi taahhüt edilen tarihe bakılması gerektiğini ifade etti. Tahliye tarihinin sonradan doldurulmak üzere eksik bırakılmışsa ve sonradan doldurulduğu ispat edildiği takdirde bile geçerli kabul edildiği kararlar olduğunu ancak hukuki olarak bunun geçersiz olması gerektiğini aktadar Heper,  "Tarih hanesi boş tahliye taahhüdü bir tehdit unsuru olarak kullanılarak kiracıdan yüksek kira bedelleri alınıyor. Birden fazla alınan tahliye taahhüdü geçersiz iken tehdit unsuru olarak kullanılan tahliye taahhüdü nasıl geçerli olsun? Boş olarak alınan tahliye taahhüdü, her tarihin kabulü anlamına gelmiyor, tehdit unsuru olarak kötüye kullanma anlamına geliyor. Bu nedenle de sonradan doldurulduğu anlaşılan tahliye taahhüdünün geçersiz olması şarttır" ifadesini kullandı.


Geri Dön