Kiracılar ev sahiplerine 60 milyar lira ödedi!
2002’den beri toplam 11,6 milyon daire satıldı. Kiracılar, 2018’de ev sahiplerine 60 milyar lira kira ödedi. Kiracıların en çok zorlandığı il açık ara farkla İstanbul oldu.
Türkiye’de satılması planlanan 1,3 milyon konutun bulunduğu düşünülüyor. Boşta bekleyen konutların fiyatları aşağı yönlü baskılayan en büyük tehditi oluşturuyor. Buna rağmen Türkiye’de geçtiğimiz yıl boyunca 6,7 milyon hane kendi evinde oturamıyor ve bu nedenle her ay kira ödemek zorunda kalıyor. Kiracılar ev sahibi olmak için 15 yıllık kredi çekmek durumunda kalıyor. Kira baskısından kurtulmak isteyen vatandaşlar ise bankalara koşup konut kredisi kullanıyor. Buna göre kredili konut satışı ekim ayında geçtiğimiz yılın ekime göre yüzde 525 yükselerek 40 bin satışın üzerine ulaştı.
İstanbul’da metrekare kirası ortalama 15 lira
Birgün Gazetesi'nden Ozan Özdoğdu'nun haberine göre; nüfusun artmasıyla birlikte konut ve kira fiyatları artıyor. Bu durum karşısında megapol İstanbul’daki kiralar da konut fiyatları da diğer şehirlere göre daha da yükseliyor. Bu durumunda konut sektöründe yaşanan bunalımla birlikte konut fiyatlarının reel olarak en çok düştüğü illerin başında da İstanbul yer alıyor. Merkez Bankası’nın açıkladığı konut fiyat endeksi verilerine bakıldığında eylül ayında konut fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 1,1 oranında azaldı. Buna karşılık hala
Gayrimenkul sektöründeki verileri inceleyen Endeksa’nın verileri değerlendirildiğinde, İstanbul’da ortalama birim kira aylık 15 lira olarak açıklandı. Ancak bu tutar ilçeden ilçeye değişiklik gösteriyor. Ekim ayı Endeksa verilerine göre İstanbul’da kiraların en düşük olduğu ilçe Arnavutköy olurken, en pahalı ilçe ise Sarıyer. Bu iki ilçenin kiraları yaklaşık 3 kata kadar farklılaşabiliyor. Arnavutköy’de metrekare başına ödenen kira 9 lira olurken Sarıyer’de bu tutar 29 liraya kadar çıkıyor.
İstanbul’daki en yüksek rant Esenyurt’ta
İstanbul'da konut fiyatları düşse de her ilçe için durum böyle değil. Özellikle son yıllarda hızla yapılaşmaya başlayan Esenyurt, Başakşehir, Beylikdüzü gibi ilçelerde konut fiyatları yüzde 8,5’lik ekim ayı enflasyonundan çok daha hızlı arttı. Ekim ayı itibariyle konut fiyatlarının en çok arttığı ilçe Esenyurt olurken, konut fiyatlarının en hızlı düştüğü ilçe de Gaziosmanpaşa olarak açıklandı. Esenyurt’ta fiyatlar yüzde 23,5 oranında yükselirken Gaziosmanpaşa’da yüzde 14,2 oranında düşüş kaydetti.
Ev satın alanlar kiracılar değil
TÜİK verilerinden derlenen verilere göre 2002'den 2018 sonuna kadar tam 11 milyon 612 bin daire yapı izni aldı. 2002 yılında her 100 hanenin 18,7’si kiracıyken, geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 28,7’ye ulaştı. Kiracıların büyük çoğunluğu ise dar gelirli gruplarda yer alırken, üst gelir gruplarına her ay kira ödüyorlar. Nüfusun ev almaya gücü yetmeyen milyonları her yıl yaklaşık 60 milyar TL tutarı gayrimenkul sahiplerine veriyor. 6,7 milyon hanenin kirada oturduğu düşünülürse hane başına ortalama kira bedeli de yaklaşık 900 TL'ye denk geliyor.
İstanbullunun en büyük sorunu kira
Konut fiyatlarının dolayısıyla kira tutarlarının en yüksek olduğu il açık ara farkla İstanbul. Ancak İstanbul’da ilçeler arasında 3 kata varan farklılıklar gözlemleniyor. Gayrimenkul değerlerinin verilerini araştırarak yayımlayan Endeksa verilerine göre İstanbul’da metrekare başına 15 lira kira ödeniyor. Diğer ilçeler ise şu şekilde;
En pahalı ilçeler
1- Sarıyer: 29 lira
2- Beşiktaş: 27 lira
3- Beyoğlu: 26 lira
4- Bakırköy: 24 lira
5- Şişli: 21 lira
En ucuz ilçeler
1- Arnavutköy: 8 lira
2- Çatalca: 8 lira
3- Silivri: 9 lira
4- Sultanbeyli: 9 lira
5- Sancaktepe: 9 lira
İstanbul'da ilçe ilçe kiralık daire fiyatları!