15 / 05 / 2024

Kiracılar hangi masrafları kiradan düşebilir? Kontratsız kiracı oturtmanın cezası nedir?

Kiracılar hangi masrafları kiradan düşebilir? Kontratsız kiracı oturtmanın cezası nedir?

Kiracılar, kiraladıkları evde bir sorun ile karşılaştığında ne yapmalıdır? İşte kiralanan eve dair sorulan sorular!



KONTRATSIZ KİRACI OTURTMANIN CEZASI NEDİR?

Kontratsız ev kiralamalarda kiracının kira ödemesini geciktirmesi veya hiç ödememesi gibi hallerde tahliye için ilk olarak kiracının varlığı ispat edilmelidir. Sözleşmesiz kiracıyı çıkarabilmek için, söz konusu kira bedelini ve kira dönemini kanıtlayacak belgelerin toplanması gerekir.

Paranın ödendiğine ya da kiranın başladığına dair herhangi bir yere atılan bir imza, banka dekontları ile faturalar kiranın ispatı için yeterli oluyor. Söz konusu kanıtlar ile sözleşmesiz kiracı için dava ya da takip açılabilir. Kiracının "Ben kiracı değilim." diyerek itiraz etmesi halinde, fuzuli işgalden tahliye davası açma hakkı bulunur.

KİRACILAR HANGİ MASRAFLARI KİRADAN DÜŞEBİLİR?

Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait bakım ve temizlik giderlerini karşılamakla mükelleftir. Kira kontratında aksi belirtilmedikçe su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekir. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.

1 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ BİTİNCE EV SHİBİ KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?

Kiralama zamanının belli olduğu yani sözleşmesinin bitiş tarihinin belirtildiği kontrat çeşidin belirli süreli kira sözleşmesi adı verilir. Belirli süreli kira sözleşmesinde, taraflar bildirimde bulunmadığı zaman 1 yılın sonunda kontrat yenilenmiş olur. Kira sözleşmesi bitse bile gayrimenkul sahibi, kiracının evi boşaltmasını talep edilemez. Ama kira sözleşmesinin üzerinden 10 yıl geçtikten sonra bildirimde bulunarak sözleşmeyi iptal edip, kiracının tahliyesini istenebilir.

Kiracı tahliye zamanı, kiracının kira kontratının bitimine 15 gün kala evi boşaltacağını bildirmesi ile başlar. Kiracının gayrimenkul sahibine evi boşaltacağını belirttiği tarihe uyulması gerekir. Gayrimenkul sahibinin, bildirimde bulunduğu halde belirtilen sürede evi tahliye etmeyen kiracıdan 1 kira bedeli alma hakkı doğmaktadır.

EV SAHİBİ KENDİM OTURACAĞIM DERSE KİRACIYI NE KADAR SÜREDE ÇIKARABİLİR?

Eğer ev sahibinin konut ihtiyacı ortaya çıkarsa kiracının evden çıkmasını isteyebilir. Ancak ihtiyaç sebebiyle boşaltılan konut, 3 yıl boyunca eski kiracı dışında kimseye o mülkü kiralayamaz. Kişinin konutu satması ve satın alanın ihtarname çekerek, 'burada ben oturacağım' deniliyorsa, kiracıya 6 ay süre tanımak zorundadır.

 


Geri Dön