28 / 04 / 2024

Kiracılar mahkemelerin yolunu tuttu!

Kiracılar mahkemelerin yolunu tuttu!

Koronavirüs nedeni ile işleri gerileyen çok sayıda firma sahibi, kira indirimi için dava açtı. Son 10 gün içinde açılan onlarca dosyanın birçoğunda kira indirimi isteniyor.



Tüm dünyaya hızla yayılan koronavirüs, ekonomiyi de vurdu. Türkiye’de de mart ayı ortasından itibaren bir dizi tedbir devreye girerken, birçok işyeri tedbirler kapsamında kapatıldı. Söylenenlere göre işyeri sahipleri şimdiden ekonomik tedbirler alıyor. İlk olarak, kira ödemeleri için, ‘uyarlama davası’ olarak da bilinen kira indirimi istenildi.

BİRÇOK DAVA VAR

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; son 10 günde yargı yoluna gitti. Işyeri sahipleri dava açmadan önce, mülk sahibine ihtarname gönderdi. İhtarnamelerde, koronavirüs nedeniyle işlerin düzenlemeyeceği kaydedildi. Belli oranlarda indirim talebiyle gönderilen ihtarnamelerle sonuç alamayan firma sahipleri, bağlı bulundukları mahkemelerde dava açtı. ‘Mücbir sebep’e dayandırılarak açılan davalarda, hazırlanacak bilirkişi raporu sonucunda kararı gelmesi bekleniyor.

OTELLER İÇİN DE GEÇERLİ

“Uyarlama davalarını tüm işyerleri açabilir” diye konuşan Av. Cesim Parlak “Bu süreçte kapalı kalan çok sayıda işyeri var. Bu işyerleri yasal zorunluluktan kapalı. Dolayısı ile 3 aylık süre için kira ödememe hakları var. Bunu da mutlaka ihtarname ile ev veya dükkân sahiplerine bildirmeliler. Mülk sahipleri, tahliye davası açsa da kaybeder. Bu işyerleri de uyarlama davası açabilir. Yine oteller oldukça sıkıntılı. Binlerce otel açılsa bile yeni dönemde sıkı kurallara tabi olacak. Dolayısı ile tüm bunlar işletmeleri zorlayacak unsurlar. Oteller de uyarlama davası açabilir” ifadelerini kullandı.

KİRAYI KESİNTİ YAPARAK ÖDEDİ

İşyerlerinde, mülk sahibi ile kiracı arasında zorlu bir süreç yaşanıyor ve büyük bir market zincir önemli bir hamle başlatıyor. Market zinciri, işyeri sahiplerine bir ihtarname gönderdi. Ortaya çıkan belgelere göre, Tarabya’da bulunan şubesi için yapılan nisan ayı ödemesi, kesinti yapılarak hesaba yatırıldı. Gönderilen açıklamada, salgın nedeni ile mağazanın haftanın belli günleri kapalı kaldığı, yine kurallara uymak zorunda olunduğu için belli sayıda müşterinin mağazaya alındığı belirtilirken aylık 40 bin TL yerine 30 bin TL ödeme gerçekleştirildi. Mülk sahiplerinin Av. Ersan Taştekin ise, eksik yatırılan kısmın ödenmesi için ihtarname istenildi.

DAVA AÇILIYOR, GÜN ALINAMIYOR

Salgın sonucunda işlerin önemli ölçüde durduğu bir diğer yerler de adliyeler oldu.. Ancak bu süreç içerisinde, gerek UYAP üzerinden gerek doğrudan adliyeye gidilerek dava açılabiliyor. Ancak yargılama faaliyeti yapılamıyor. Bir başka ifade ile, açılan davada mahkeme ara karar oluşturup gün belirlemiyor. Yapılan son açıklamaya göre de duruşmalar 15 Haziran’a kadar ertelendi.

3 maddede kira artış oranı Mayıs 2020!


Geri Dön