13 / 05 / 2024

Kiracılar Temmuz paniğinde! Zam sınırı için sadece 3 ay kaldı!

Kiracılar Temmuz paniğinde! Zam sınırı için sadece 3 ay kaldı!

Milyonlarca kişinin ortak sorunu hızla yükselen kiralar. Kiralık konut arayanlar bütçesine göre ev bulamazken, zam sınırı için de sadece 3 ay kaldı.



Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, yaşanan bu sorun karşısında kiracıları korumak için geçen yaz önemli bir yasal düzenleme gerçekleştirildi ve kira artışına yüzde 25 zam sınırı getirildi. 1 sene süreli düzenleme yaklaşık olarak 3 ay sonra sona erecek. Bu süre yaklaştıkça vatandaşların aklındaki soru işaretleri de arttı. Peki hangi tarihten sonra sınırlama olmayacak, konut sahipleri bu tarihten sonra zam oranını ne şekilde belirleyecek, kiracıların hakları nedir? 

Kiracılar Temmuz paniğinde! Zam sınırı için sadece 3 ay kaldı!


1- KİRALARA YÜZDE 25 ZAM SINIRI NE ZAMAN SONA ERECEK?

Kiralardaki fahiş artış sonrasında yasal düzenlemelere gidildi ve konutlarda kira artışına da sınırlama getirildi. Bu yasa ile “11 Haziran 2022 tarihi ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında (1 Temmuz da dahil) yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacak” denilmişti. Bu yeni bir düzenleme olmazsa 1 Temmuz sonrası sınırlama sona ermiş olacak. 30 Haziran’da, 1 Temmuz’da sözleşmesi yenilenen kiracılar 2. kez zam sınırı uygulanmasından yararlanırken, 2 Temmuz tarihi ve sonrasında sözleşme yenileyenler kapsam dışı sayılmış olacak. Sadece bir gün farkla zam oranında büyük fark yaşanacak.  

2- 1 TEMMUZ TARİHİ SONRASI TÜM KİRACILARA ZAM YAPILACAK MI?

Paylaşılan detaylara göre, söz konusu düzenlemenin sona ermesi bu tarihte zam olacağı anlamı taşımıyor. Ev sahipleri kira artışını senede bir defa, sözleşme yenileme döneminde yapabilir.


Geri Dön