12 / 05 / 2024

Kiracılar Temmuz paniğinde! Zam sınırı için sadece 3 ay kaldı!

Kiracılar Temmuz paniğinde! Zam sınırı için sadece 3 ay kaldı!

Milyonlarca kişinin ortak sorunu hızla yükselen kiralar. Kiralık konut arayanlar bütçesine göre ev bulamazken, zam sınırı için de sadece 3 ay kaldı.



3- YENİ DÖNEMDE KİRA ARTIŞLARI NASIL HESAPLANACAK? EV SAHİPLERİ İSTEDİĞİ ORANI BELİRLEYECEK Mİ?

Düzenleme öncesinde olduğu gibi, sonrasında da keyfi oran belirlenmesi yasal değil. 1 Temmuz tarihinden sonra, sınırlama öncesinde olduğu gibi Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ay açıklanan ‘TÜFE 12 ay ortalaması’ dikkate alınacak. Mesela bir örnek vermek gerekirse, son açıklanan şubat ayı enflasyon verilerine göre bu oran yüzde 71.83 şeklinde gerçekleşti. Eğer bir kira zam sınırlaması olmasaydı, sözleşme yenilendiği zaman 3 bin TL'lik kira 5 bin 155 TL, 5 bin TL'lik kira 8 bin 591 TL olacaktı. Yüzde 25 zam sınırıyla 3 bin TL'lik kira 3 bin 750 TL, 5 bin TL'lik lira 6 bin 250 Türk Lirası şeklinde oldu.

Kiracılar Temmuz paniğinde! Zam sınırı için sadece 3 ay kaldı!

4- GEÇMİŞ DÖNEM ZAM FARKI İSTENEBİLİR Mİ?

1 sene boyunca yüzde 25 zam sınırına uyan bir konut sahibi ‘uygulama bitti, geçen sene yapamadığım zammı şimdi istiyorum’ diyemez.

5- KONUT SAHİPLERİNİN SÖZLEŞME YENİLEME DÖNEMİNDE ‘EVİMDEN ÇIK’ DEME HAKKI VAR MI?

Konut sahipleri istediği an ‘evimden çık’ diyemez. Fakat kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu birinin ihtiyacı varsa kiracının tahliyesini talep edebilir. Ayrıca İhtiyacım var dedikten sonra, konut bir başkasına 3 sene süreyle kiralayamaz. Eğer kiralarsa eski kiracıya tazminat ödemek durumunda kalır. 10 sene sözleşme uzama süresi dolan kiracı için herhangi bir gerekçe göstermeden tahliye talep edilebilir. 
Bunun dışında konutun satılması halinde, mülkü alan kişi eğer kendi yaşayacaksa kiracının tahliyesini isteyebilir. Böyle bir durumda ya 6 ay, ya da bir sonraki sözleşme dönemine kadar zaman tanınır. Tarafların anlaşamaması durumunda tahliye davaları ortalama olarak 2-2.5 yıl devam edebilir.

Ev sahibi ve kiracı hakları 30 maddede tüm detaylarıyla!

İstanbul'da kiraların en çok yükseldiği ilçeler belli oldu!

Kentsel dönüşüm kira yardımına 2023 zammı geldi! Tek tek açıklanan bu rakamları duyanlar inanamadı! Hemen bakın!


Geri Dön