27 / 04 / 2024

Kiracılar uyanık olun! Evden çıkarken depozitoyu alamayabilirsiniz!

Kiracılar uyanık olun! Evden çıkarken depozitoyu alamayabilirsiniz!

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan diyaloglar ve sıkıntılar, kira artış anlaşmazlıkları, aidatta yaşanan sorunlar bu konunun gündemdeki yerini sıcak tutmasını sağlıyor. Bir kiracı evi boşaltırken hangi durumlarda depozitosunu geri alamaz işte merak edilenler.



Kiracılar ev sahiplerine yaptkları ve bir güvence olarak gördükleri depozitonun son ayın kirası olup olmayacağı ve bu süreçte ev sahipleeinin nasıl bir uygulama yaptıklarını araştırıyorlar. Bir kiracı son ay kirasını nasıl öder?

Kiracılar bir ev kiraladıkları zaman ev sahiplerinin taleplerine göre depozito ödemesi yapmak zorundalar. Ev sahibi tarafından bir güvence bedeli olan depozito kiracının eve vereceği herhangi bir zararlara karşılık alınan miktardır. Kiracının borç bırakıp gitmesi seçeneği de depozito ile telafi edilebilmektedir.  Depozito uygulaması yasal bir uygulamadır ve depozitoyu alıp almamak ev sahibinin inisiyatifine kalmıştır. Ev sahibi eğer talep ederse kiracı 3 aylık kira bedelini geçmemek şartı ile  depozito öder.

VERİLEN BU PARA EV SAHİBİNİN OLMAZ!

Türkiye’de ev sahiplerinin yanlış algıladıkları bir depozito algısı mevcut. Bir kiracının ödediği depozito ev sahibi için bir tür kira geliri değildir. Eğer depozito ile karşılanması gerekecek bir masraf veya ödeme yoksa o para kiracıya zorunlu olarak iade edilmektedir. Ev sahibi depozitoyu istediği gibi kullanamaz. Ödenen depozito bir anlamda ev sahibine emanet edilen paradır ve kiracı evden çıkarken bu parayı talep etmektedirler.

Kiracılar uyanık olun! Evden çıkarken depozitoyu alamayabilirsiniz!

DEPOZİTO SON KİRA YERİNE GEÇER Mİ?

Öte yandan, depozito ile alakalı olarak yapılan bir diğer yanlış uygulama da kiracıların bunu son kiraya sayma durumudur. Esasında bu durum kiracılar için çok büyük bir risktir. Depozito farklı bir ödemedir, kira farklı bir ödemedir. Ev sahipleri kötü niyetli olmaları halinde kiracıların başı bu konuda oldukça ağrımaktadır. Bir kira son iki ay kirasını ödemez ise yasal bir yaptırım yapılabilir ve ev sahibine borçlu olduğu için ödemeyi faizi ile birlikte ödemek zorunda kalabilir.  Bunun üzerine bir de depozito ödemesi ayrıca mahkemelik olacaktır. Oldukça uzun ve masraflı bir yasal süreç ile karşılaşmak istemeyen kiracılar depozitoyu son kiraya saydırmamalılar.

TCMB kiraları düşürmek için ek vergiyi önermedi: e-Devlet sözleşmeleri, hisseli kiracılık, boş ev vergisi...

Konut krizine yeni çözüm: Hisseli kiracılık modeli…

Ev sahipleri ile kiracıların kavgası niçin bitirilemiyor? Kirayı elden veren kiracılar yandı! 22 bin 800 lira ceza ödeyebilirsiniz!


Geri Dön