Kiracılar ve ev sahipleri dikkat! Yeni ev alan kiracı evden çıkarılabilir mi?
Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar katlanırken, son günlerde sık sık 'Ev alan kiracı evden çıkarılır mı? Kira sözleşmesi kiracının ev alması gerekçesiyle sona erer mi?' sorularının yanıtları merak konusu oldu. İşte ayrıntılar...
Halk TV'de yer alan habere göre; kiracının kendine ev alması halinde, konut sahipleri evin boşaltılmasını bekliyor. Muhtemelen kiracı da bu evini, çok daha yüksek bir tutara evini kiralıyor. Fakat bu durum ev sahiplerinin tepkisine neden oluyor.
Haksızlığa uğradığını düşünen konut sahipleri, bu durumda, kiracının ev aldığını kira sözleşmesinin bittiğini ileri sürebiliyor.
Bir kiracının, konut satın alması ev sahibini ilgilendirmiyor. Kiracı, sözleşmenin gereklerini yerine getirdikçe, kiraladığı dairede yaşamayı sürdürebilir. Kira sözleşmesi kiracının konut alması gerekçesiyle sona erdirilemiyor. Konut sahiplerinin bu durumda bir söz hakkı olmuyor.
Kiracının konut sahibi olmasının herhangi bir enfelleyici durumu söz konusu değil. Fakat burada, çok önemli bir istisnai uygulama bulunuyor.
Kiracı oturmuş olduğu evi kiralarken konut sahibine karşı bazı konularda dürüst davranmalı. Eğer kiralayacağı evin olduğu muhitte, kiracının bir mülkü bulunuyorsa ve kira sözleşmesi yaparken bu durum ev sahibine bildirilmemişse bu durumda işler değişebiliyor.
Öyle ki bu durumda bir güven kaybı yaşanır. Konut sahibi kiracının evi olduğunu sonradan öğrenirse kiracının dürüstlük ilkesine aykırı hareket ettiği gerekçesiyle, kira sözleşmesini bitirebilir.
Bu durum sonradan alınan konutları kapsamıyor. Kiracıların, evi kiraladıktan sonra aldığı mülkü, konut sahibine bildirme zorunluluğu yok.
Kiralardaki yüzde 25 zam sınırlaması kısa dönemli kiracı arayışını artırdı!