29 / 04 / 2024

Sözleşme günü geçen kiracı evden çıkarılabilir mi?

Sözleşme günü geçen kiracı evden çıkarılabilir mi?

Ev sahibiniz sizi evden çıkarmak istiyor ve aynı zamanda hakaret ediyor. Ancak siz evden çıkmak istemiyorsunuz. Bu durumda sözleşmede neye dikkat edilmeli? 



Takvim Gazetesi yazarlarından Avukat Feride Hilal İmal bugün köşesinde kiracıları ilgilendirecek bir konuya açıklık getirdi. İmal, kendisine yöneltilen okuyucu sorusunu şu şekilde yanıtladı...

Oturduğum ev için 3 yıl önce kontrat yaptım. Her yıl enflasyon zammı ile yola devam ediyorduk. Şimdi yeni dönem için 2 ay geçti ve evden çıkmamı istiyor. Evden çıkmazsam dava açacağını söyledi. Hakaretler etti. Hakaret davası açacağım. Aynı zamanda evde kalmak için nasıl dava açabilirim?

Ev sahibiniz kira kontratının bitiminden önce kira sözleşmesinde belirtilen şekilde kira sözleşmenizi fesh etmediyse, bu sözleşme aynı şartlarla 1 yıl daha uzamış sayılacaktır. Dolayısıyla kira sözleşmeniz aynı koşullarla 1 kira dönemi daha uzadı. Kira sözleşmesinden kaynaklanan sorumluluklarınızı yerine getiriyorsanız ( örneğin kirayı belirtilen sürelerde düzenli bir şekilde ödemeniz) ev sahibiniz sizin aleyhinize tahliye davası açsa dahi bu dava genel olarak reddedilecektir. Sizin kira ilişkiniz nedeniyle herhangi bir dava açmanıza gerek yoktur. Hakaret konusunda ise suç duyurusunda bulunabilir ve manevi tazminat davası açabilirsiniz. Fakat dikkat etmeniz gereken husus suç duyurusunda bulunmak için hakaret edebi ve hakareti öğrendiğiniz tarihten itibaren 6 aylık şikayet süreniz bulunmaktadır. Bu süre hak düşürücüdür, geç kalmanız halinde savcılık kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verecektir.


Geri Dön