Kiracılar yandı! İşte kiralara yapılacak zam oranları
Ağustos ayı enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte gözler kira artışlarına çevrildi. Peki enflasyon almış başını giderken kiracıların ev sahiplerine ödeyecekleri miktar ne kadar arttı? İşte kira zam oranları ve kira zammı hesaplama yöntemi... Nasıl mı? Ağustos ayı enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte gözler kira artışlarına çevrildi
Eylül kira artışında tavan oran geçerli olacak. Nasıl mı? Ağustos ayı enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte gözler kira artışlarına çevrildi.
Kira artışları normalde 12 aylık ortama TÜFE değişimine göre belirlenirken bu oran Ağustos ayı için yüzde 54.69 oldu. Ancak alınan son kararla bu rakam yeni sözleşmelerde üst sınır % 25 olarak sabitlenmişti. Bu yüzden her zaman yapılan 12 alyık artış ortalaması değil son kararın doğrultusunda kira artışları '25 tavan sınır uygulanacak.
Enflasyon rakamları açıklandı, kiracıların ağzı yüreğindeTemmuz enflasyonun rakamlarının açıklanması ile birlikte Ağustos ayı kira zamları da belirlenmiş oldu. Kira artış hesaplamaları Tüketici Fiyat Endeksi'nin yani TÜFE'nin 12 aylık ortalaması alınarak belirlenir. Bu oran Ağustos ayı için kira artış oranını % 54.69 olarak eriyor.
Kiralar yüzde 54.69 mu? Yüzde 25 oranında mı artacak?
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek sözleşmelerde üst sınır artışı yüzde 25 olarak belirlendi. Dolayısıyla 12 aylık ortalama alınarak yapılan hesaplama yani yüzde 54.69 değil yüzde 25'lik tavan uygulanacak kira artışları hesaplanacak.
İşte Borçlar Kanunu'ndaki kira sözleşmesi ile ilgil madda
11 Haziran tarihli Borçlar Kanunu'na eklenen geçici karar şöyle:
Konut kiraları bakımından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ilâ 1/7/2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla geçerlidir.
Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması halinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir
TÜİK verilerine göre TÜFE
TÜFE 2022 yılı ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 1.46 oranında arttı.
TÜFE 2022 yılı ağustos ayında bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 47.85 oranında arttı.
Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 80.21 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 54.69 artış oldu.