09 / 05 / 2024

Kiracıların beklediği son dakika müjdesi sonunda geldi! Fırsatçı ev sahipleri için yasa çıkartılacak!

Kiracıların beklediği son dakika müjdesi sonunda geldi! Fırsatçı ev sahipleri için yasa çıkartılacak!

Son iki senede fahiş oranda artan kiralar vatandaşın gündeminde ilk sıralarda yer almayı sürdürüyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, ev sahipleri ve emlakçıların yaptığı fırsatçılık sebebiyle ortaya çıkan yüksek kiralar için harekete geçildi. 



1 YIL DAHA UZATILACAK

Konut kiralarını yüzde 25'le sınırlamış olan söz konusu düzenlemenin süresi 1 Temmuz 2023 tarihinde sona erecek. Geçen sene Haziran ayında getirilen bu uygulamanın 1 sene daha uzatılması öngörülüyor.

Bu tarihe kadar yenilenen sözleşmelerde yüzde 25'lik sınır uygulanmak zorunda olup düzenleme 5 seneyi geçen sözleşmeleri ise kapsamıyor.

1 Temmuz öncesi veya sonrası 5. yılını dolduran ev sahibi kiracıyla anlaşamazsa kira tespit davası açma hakkı var. Beş senenin altındaki kira sözleşmeleri yönünde ise kira tespit davası açılamıyor.

Kiracıların beklediği son dakika müjdesi sonunda geldi! Fırsatçı ev sahipleri için yasa çıkartılacak!

KORUMA YASASI ÇIKIYOR

Paylaşılan detaylara göre, kira artışına yasal fren çalışması Adalet Bakanlığı koordinasyonunda ilgili bakanlıkların katkılarıyla yürütülüyor. Söz konusu bu kira artışları konusunda yapılacak yasal düzenlemeyle hapis, adli para ya da para cezası olmak üzere toplamda 3 alternatif üzerinde çalışılıyor.

Gayrimenkulün yaşı, metrekaresi, bulunduğu kat, konumu, niteliği dikkate alınarak bölge değerleri de belirlenecek.

ARABULUCU 1 EYLÜL 2023 TARİHİNDEN İTİBAREN ZORUNLU

Devam eden kiracı ev sahibi sorunları sebebiyle 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren arabulucuya gidilmesi zorunlu hale geliyor. Bu tarihte kira kaynaklı ihtilafların tamamı önce arabulucuya gitmek zorunda olup daha sonra dava açılabilecek.

Bu davada kira bedeli yüzde 25 sınırı uygulanmadan belirlenecek. Söz konusu kira tutarı belirlenirken TÜFE 12 aylık ortalamaya göre değişim oranı, kiralanan konutun emsal bedeli esas alınacak.

Ev sahibi ve kiracı hakları 30 maddede tüm detaylarıyla!

Milyonlarca kiracıyı ve ev sahibini ilgilendiriyor! Bunu yapan ev sahibi tazminat ödüyor! Kiracılar bu detayı kaçırmayın

Kiracılar dikkat! Ev sahibiniz kirayı iki katına çıkarmak istiyorsa hemen bunu yapın!


Geri Dön