29 / 04 / 2024

Kiracının ödeyeceği apartman giderleri!

Kiracının ödeyeceği apartman giderleri!

Kat maliklerinin apartman giderleri için belirli oranlarda aidat ödemeleri gerekiyor. Peki, bu aidatları kiracıların da ödemesi gerekiyor mu ? Kiracının aidatlarda sorumlu olduğu apartman giderleri neler?



Kiracının ödeyeceği apartman giderleri!

Apartman giderlerini kat malikinden veya onun kiracısından talep edebiliyor.Ev sahibinizin yükümlü olduğu giderlerden, kira bedeliniz kadar sorumlu tutulursunuz. Ev sahibiniz adına bu ödemeyi yönetime yapmanız gerekiyor.Bu bedel kira borcunuza mahsup ediliyor. Giderlerin paylaşımı konusunda açık bir yasal düzenleme yer almıyor. Bu hususta en çok merak edilen konu kiracının ödeyeceği apartman giderleri neler sorusunun yanıtı Kat Mülkiyet Kanunu'nda yer alıyor.



İlgili Kanun Maddesi;


Madde 18 


Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler. 


Bu kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Sükna) 

hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır; bu borçları yerine getirmeyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur. 



Kiracının ödeyeceği apartman giderleri neler?

Aidatlar apartmanın kapıcısı, kalorifercisi, bahçıvanı ve bekçisi,genel yönetim işleriyle korunma, onarım, temizlik,bakım işleri,asansör ve sigorta gibi giderleri için tüm kat maliklerinden veya varsa kiracısından belirli oranlarda toplanıyor. Aidat bedeli, kat malikleri genel kurul toplantısında belirleniyor.


Apartman giderlerine katılmama cezası!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön