29 / 04 / 2024

Kirada oturup kirada evi olanlar beyanname verecek mi?

Kirada oturup kirada evi olanlar beyanname verecek mi?

Kira gelir vergisi, taşınmazını kiraya verenler tarafından ödeniyor. Peki, mükellef de kirada oturuyorsa ne olur? Kirada oturup kirada evi olanlar beyanname verecek mi?



Gelir Vergisi Kanunu’na göre, gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tabi tutuluyor. Buna göre ev ve işyeri gibi gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için de vergi ödeniyor. Gayrimenkul sermaye iradı olan bu vergi, halk arasında kira gelir vergisi olarak nitelendiriliyor.

Kira gelir vergisi, bir yıl içerisinde elde edilen gelirler için bir sonraki sene içerisinde ödeniyor. Buna göre 1 Ocak-31 Aralık 2021 tarihleri arasındaki gelirler için kira gelir vergisi ödemesi yapılacak.

Kirada oturup kirada evi olanlar beyanname verecek mi?

Kira gelir vergisi için öncelikle beyanname veriliyor. Beyan ve ilk taksit ödemeleri aynı tarihlerde gerçekleşiyor. 1 Mart'ta başlayan bu dönem 31 Mart'ta sona eriyor. İkinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayı içerisinde yapılıyor. 

Peki, kira geliri olan mükellef eğer kirada oturuyorsa ne olur? Kirada oturup kirada evi olanlar beyanname verecek mi? Vergi ödeyecek mi? İşte detaylar...


Geri Dön