05 / 05 / 2024

Kirada yüzde 25 zam sınırı uzatılırsa fiyatlar düşer mi? Uzman isim tek tek açıkladı!

Kirada yüzde 25 zam sınırı uzatılırsa fiyatlar düşer mi? Uzman isim tek tek açıkladı!

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, kirada yüzde 25 zam sınırı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Peki kirada yüzde 25 zam sınırı uzatılırsa fiyatlar düşer mi? 



Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, kira kontratlarını feshetmeye sebep olacak farklı nedenler olması halinde, konuyla ilgili tahliye taahhütnamesi verilmesinin, gayrimenkulün satılması halinde yeni alan malikin ihtiyacı, taşınmazın kapsamlı tamiratı gibi sebepler ortaya çıkarsa kiracının çıkmak zorunda olduğuna dikkat çekti. 

Açıklanan enflasyon verilerine göre normalde kira artışlarının bu sınırlama dışında yüzde 70 seviyesinde uygulanması gerektiğinin altını çizen Mustafa Hakan Özelmacıklı, açıklamasında "Yapılan düzenleme konutla ilgili kira sözleşmelerinde geçerliyken, iş yerlerinde artışlar bu yüzde 70 seviyelerinde şu anda zaten uygulanıyor" ifadelerine yer verdi. 

Kirada yüzde 25 zam sınırı uzatılırsa fiyatlar düşer mi? Uzman isim tek tek açıkladı!

Yapılan açıklamalar çerçevesinde sürenin uzatılıp uzatılmayacağı ile ilgili durumun yeniden değerlendirilebileceğini düşündüğünü aktaran Özelmacıklı, bu noktada mülk sahiplerinin mağdur edilmemesi gerektiğini belirterek "Bu açıdan ülkemizin kira değer haritası ve kira kontratlarının e-Devlet'e entegrasyonunun çok daha önemli başlıklar olması gerektiğini değerlendiriyorum" şeklinde konuştu. 

Özelmacıklı, bu yükselişle ilgili özellikle Eylül'de devreye alınacak olan zorunlu arabuluculuk uygulamasının nispeten anlaşmazlıklara bir merhem olabileceğini vurguladı. 

Kirada yüzde 25 zam sınırı uzatılırsa fiyatlar düşer mi? Uzman isim tek tek açıkladı!

"Özellikle daire sahipleri boş evlerini uzun vadede kiraya vermek yerine günlük kiralık platformlar üzerinden daha kısa süre ile kiralık olarak verme yoluna gidecektir" ifadelerine yer veren Özelmacıklı, bu durumun kentsel dönüşüm sürecinde sağlanan desteklerle inşaat sürecinin hızlanacağı yerlerde kiralık konut bulmayı daha da zor hale getireceğinin altını çizdi. 

Bayram sonrası başlayan evlenme hareketliliğinin ve depremzedelerin Kredi Yurtlar Kurumu’ndan ve ilgili barınma bölgelerinden ayrılması ile birlikte öğrencilerin kiralık ev ihtiyaçlarının yeni dönemde başlayacak olması da kiralık konut talebini gelecek aylarda katlayacak. 

Konu ile ilgili açıklamasında "Bizler düzenlemenin daha makul bir üst sınır ile yapılmasını örneğin yüzde 50 gibi veya en azından ekonominin gerçeğini yansıtacak şekilde TÜFE’nin son 12 ay ortalaması üzerinde olmasını beklerdik" diyen Mustafa Hakan Özelmacıklı, kiracıların ise 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yeni artışlarını yüzde 25 üzerinden yapacaklarını dile getirdi. 

Kirada yüzde 25 zam sınırı uzatılırsa fiyatlar düşer mi? Uzman isim tek tek açıkladı!

Özelmacıklı konuya ilişkin açıklamasında "Birçok kiracı mal sahipleri ile anlaşarak kiralarının daha yüksek bir seviyede olmasına rıza gösteriyorlar" ifadelerine yer verdi ve "Çünkü yeniden herhangi bir ev aramaları onlara minimum İstanbul için yıllık 60-70 bin TL civarında maliyet gerektiriyor. Bu nedenle yeni evde de bulacakları kira bedeli belki oturdukları evdeki kiranın en azından 3-4 katı oluyor" açıklamasında bulundu.

"Gayrimenkul kira fiyatlarında normalleşmenin 2025 sonuna kadar olması çok mümkün gözükmüyor" diye konuşan Özelmacıklı, açıklamasını şu şekilde tamamladı:

"Kentsel dönüşümdeki bu hamleler ve kira desteklerinin artırılmasıyla kira fiyatlarının yukarı yönlü özellikle yeni binalarda seyredeceğini söylemek mümkün. Sınırlı bir arz var. Bu çerçevede İstanbul’da kira fiyatlarının ortalama metrekare başına 130 TL seviyelerinde olduğunu görüyoruz.

Bu açıdan baktığımızda gerek kentsel dönüşüm gerekse de yurt içi göç, depremzedelerin ilgisi, bu nedenle İstanbul’da kira fiyatları yeni binalarda artmaya devam edecektir"

Mart 2023 enflasyon rakamları açıklandı! İşte TEFE TÜFE Mart 2023 rakamları!

Ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir? İş yeri, dükkan kira zam oranı ne kadar oldu?

Anneler müjde! Aile Bakanlığı 600 TL destek ödemesi yapıyor! Başvuran hemen alıyor! İşte detaylar

Prof. Dr. Naci Görür'den çarpıcı İstanbul depremi açıklaması! Tek tek açıkladı: İstanbul depremi şimdi gelirse...

 


Geri Dön