Kirada yüzde 25'lik zam sınırında sona geliniyor! Ev sahipleri kiraları nasıl yükseltecek? Kiracılar siz de hemen bakın!
Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, ev kiralarında azami yüzde 25 artış sınırı uygulamasında son aylara girildiğini belirterek, konutla ilgili konuştu. Peki ev sahipleri kiraları nasıl yükseltecek?
Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, açıklamasında "Kira kontratları 11 Haziran 2022 tarihinde sınırlamaya tabi olmuştu. Bu sınır 1 Temmuz 2023 itibarıyla sona erecek. Bu sınırlama sektörde karşılık bulmadı" dedi ve ilk önce bazı aylarda kira artışlarında mülk sahibi ile kiracıların uygun hareket etmesine rağmen, geçen zamanda mülk sahiplerinin daha yüksek bedellerde yükseliş istediğini belirtti.
"Asgari ücretin yüzde 100’ün artması nedeniyle kiracılar o bölgedeki emsal artışları görerek yeni kira kontratlarını kabul ederek yaptılar" açıklamasında bulunan Mustafa Hakan Özelmacıklı, sınırlamanın piyasada karşılığını bulmayan bir düzenleme olduğunun altını çizerek, mülk sahibi ve kiracılar arasında anlaşmazlıkların yoğun şekilde arttığını dile getirdi.
Kira sözleşmelerinde 1 Temmuz itibarıyla eski düzene dönülmesinin mülk sahibi ile kiracıların arasındaki anlaşmazlıkları azaltacağını vurgulayan Özelmacıklı, "Şimdiden temmuz ayında asgari ücrete yapılacak zamla ilgili çeşitli vaatleri duyuyoruz. Bu tür asgari ücrete ve benzerine yapılan zamlarla kıyaslandığında kiralar düşük kaldı" açıklamasında bulundu.
Mustafa Hakan Özelmacıklı, kira artışlarında bu tür sıkıntılarla karşılaşılması halinde; mülk sahibinintaşınmazı kiraya vermek amacıyla gayrimenkulü elinde tutmayacağını, kiralık ev bulunmasının da zorlaşacağını belirtti.
Piyasada TÜFE’nin 12 aylık ortalaması son verilere göre yüzde 70 seviyelerinde gerçekleştiğini de aktaran Özelmacıklı, bu yüzde 70'in şu an zam olarak uygulansa bile mevcut kiralardan düşük kalacağının altını çizdi.
Açıklamasında "Örneğin Türkiye genelinde konut kiralarında artış oranı yüzde 100’ün üzerinde. İstanbul’da yüzde 130 seviyesinde. Kiralar son 1 yılda yüzde 130 seviyesinde arttı" ifadelerine yer veren Özelmacıklı, serbest piyasa ekonomisinde bu tür argümanlara kısıtlamalar getirilmesinin, piyasalarda farklı tedirginlikler oluşturduğunu söyledi.
Kiraların TÜFE’nin son 12 aylık ortalamasına geri dönecek olmasının ve aynı zamanda yeni yasama döneminde arabuluculuk olması anlaşmazlıklarını azaltacağını dile getirdi.
Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuya ilişkin açıklamasında "Gayrimenkul sektöründe; özellikle deprem öncesi yapılmış konutların yoğun bir şekilde satışa çıktığını ama müşteriler tarafından yeterli bir talep görmediğini, kiralık fiyatları açısından baktığımızda 99 depremi öncesindeki binalarda kira fiyatlarının artık düşüş göstermeye başladığını, yeni daire fiyatlarında artışların hala gerek kiralıkta gerek satılıkta arttığını, temel anlamda gayrimenkul sektöründe şu anda mevcut durumda finansman problemi yaşandığını, tüketicilerin krediye ulaşmakta zorluk çektikleri ve önümüzdeki dönemde de konut tarafındaki faizlerin bu çerçevede artacağını, konut alamayan tüketicilerin paralarını koruyabilmek amacıyla başka yatırım araçlarına yöneldiğini, hatta gayrimenkul yerine araba almaya çalışan veya arsa almaya çalışan yatırımcıların olduğunu görüyoruz" ifadelerine yer vererek, sektörde yeni düzenlemelerin gündeme gelebileceğini aktardı.
Memur maaş zammında son dakika! Memur maaşlarına ek zam gelecek mi? Memurlar şimdi rakamlara bakın!
Rekor sayıda sağlık teknikeri, büro ve destek personeli alınacak! KPSS’den 50 puan almak yeterli!