Kiradan ne kadar vergi kesilir?
Gelir Vergisi Mevzuatı gereğince taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelir için belli oran ve şartlarda vergi ödemesinin yapılması isteniyor. Peki, kiradan ne kadar vergi kesilir? İşte kira gelir vergisi..
Kiradan ne kadar vergi kesilir?
Gelir Vergisi Mevzuatı gereğince taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelir için belli oran ve şartlarda vergi ödemesinin yapılması isteniyor.
Kiradan alınacak vergi için her sene istisna bedeli belirleniyor. Vergi ödemelerinde öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Elde edilen kira gelirinin beyanname istisna bedelini aşması halinde beyanname verilerek ödeme yapılıyor.
2014 yılında; Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını 2013 yılı için 3.200 TL aşanlar,
İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını 2013 yılı için 26.000 TL aşanlar,
Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı beyanname verme sınırını (2013 yılı için 1.390 TL) aşanlar yıllık beyanname verdi.
Vergi ödemeleri, Mart ve Temmuz ayında olmak üzere iki eşit taksit halinde ödendi. 2014 yılı içerisinde elde edilen kira gelirleri için ise 2015 yılında istisna haddi belirlenecek ve ödemeler 2015 yılının Mart ve Temmuz aylarında yapılacak.
Vergi, mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine ödeniyor. Ayrıca, bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine de ödenebiliyor.
İsteyen mükellefler vergi borcunu tahsile yetkili kılınan banka şubeleri aracılığı ile de vergi borcunu ödeyebiliyor.
Tahsile yetkili banka şubeleri şu şekilde sıralanıyor:
AKBANK T.A.Ş. (*)
AKTİF YATIRIM BANKASI A.Ş.
ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.
ALTERNATİFBANK A.Ş.
ANADOLUBANK A.Ş.
ASYA KATILIM BANKASI A.Ş. (*)
CITIBANK A.Ş.
DENİZBANK A.Ş. (*)
BURGAN BANK A.Ş.
FİBABANKA A.Ş.
FİNANSBANK A.Ş. (*)
HSBC BANK A.Ş. (*)
ING BANK A.Ş.
KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş. (*)
ODEA BANK A.Ş.
ŞEKERBANK T.A.Ş.
T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. (*)
TEKSTİLBANK A.Ş.
TURKISHBANK A.Ş.
TURKLAND BANK A.Ş.
TÜRK EKONOMİ BANKASI A.Ş. (*)
TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş. (*)
TÜRKİYE GARANTİ BANKASI A.Ş. (*)
TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. (*)
TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. (*)
POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI ANONİM ŞİRKETİ (PTT) **
TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O. (*)
YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş. (*)
Listede yer alan (*) işaretli bankalarda Motorlu Taşıtlar Vergisi, Trafik İdari Para Cezası, Geçiş Ücreti ve İdari Para cezasına ilişkin olarak Kredi kartı ile tahsilat yapılabilmektedir.
Başkanlığımız İnternet Vergi Dairesinden de Kuveyt Türk Katılım Bankası ve Türkiye Finans Katılım Bankası haricinde diğer (*) bankaların kredi kartları ile tahsilat yapılabilmektedir. Ayrıca, Gayri Menkul Sermaye İradına ilişkin olarak Ziraat Bankası, Yapı Kredi Bankası, Akbank, Finansbank, HSBC Bankası dahil olmak üzere bu bankaların Kredi Kartları ile tahsilat yapılabilmektedir.
(**) işaretli olan bankalarda ise PTT işyerlerince sadece Trafik İdari Para Cezası, Geçiş Ücreti ve İdari Para Cezası tahsilatı yapılmaktadır.
Kira yasalarına göre kira artışı ne kadar olmalı?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com