03 / 05 / 2024

Kiraladığım evi kiraya verebilir miyim?

Kiraladığım evi kiraya verebilir miyim?

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi düzenleniyor. Peki, kiracı kiraladığı evi başkasına kiraya verebilir mi? Siz de "Kiraladığım evi kiraya verebilir miyim?" diyorsanız işte yanıtı..



Kiraladığım evi kiraya verebilir miyim?

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi düzenleniyor. Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Kanunen, Kira sözleşmesi, belirli bir süre için yapılabileceği gibi; belirli olmayan bir süre için de yapılabiliyor.


Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.


Peki, kiracı kiraladığı evi başkasına kiraya verebilir mi? Siz de "Kiraladığım evi kiraya verebilir miyim?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Borçlar Kanunu gereğince kiracılar, mal sahibinin izni olması şartı ile evi bir başkasına kiraya verebiliyor.


Alt kira ve kullanım hakkının devri

MADDE 322- Kiracı, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak koşuluyla, kiralananı tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebileceği gibi, kullanım hakkını da başkasına devredebilir.

Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemez.


Alt kiracı, kiralananı kiracıya tanınandan başka biçimde kullandığı takdirde kiracı, kiraya verene karşı sorumlu olur. Bu durumda kiraya veren, kiracısına karşı sahip olduğu hakları alt kiracıya veya kullanım hakkını devralana karşı da kullanabilir.


Kira ilişkisinin devri

MADDE 323- Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez. Kiraya veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz.


Kiraya verenin yazılı rızasıyla kira ilişkisi kendisine devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerine geçer ve devreden kiracı, kiraya verene karşı borçlarından kurtulur.


İşyeri kiralarında devreden kiracı, kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla iki yıl süreyle devralanla birlikte müteselsilen sorumlu olur.



Evde kiracı varken ev satılabilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön