Kira

Kiralananın geç tahliyesi sebebiyle tazminat! Kiracılar dikkat! Bu parayı ödemek zorundasınız..:

Kiracının kiralanan taşınmazı taahhüt ettiği tarihte tahliye etmemesi sebebiyle kiraya verenin uğrayacağı kira kaybının tazmini amacıyla açılacak olan tazminat davasına deniliyor.  Peki kiralananın geç tahliyesi konusunda kiracılar ne kadar tazminat öder? İşte ayrıntılar...

Kiracının kiralanan taşınmazı taahhüt ettiği tarihte tahliye etmemesi sebebiyle kiraya verenin uğrayacağı kira kaybının tazmini amacıyla tazminat davası açılır. 

Kiraya veren tarafından taşınmazın geç tahliye edilmesi sebebiyle uğranılan kira kaybının tazmini amacıyla açılacak olan tazminat davasında husumet kiracıya yöneltilmeli.  Birden fazla kiracı olması durumunda davanın bütün kiracılara karşı yöneltilmesi gerekiyor.

Av Atilla Çilekci sosyal medya hesabından kiralanın geç tahliyesi sebebiyle tazminat hakkına dair bilinmesi gerekenleri anlattı. İşte Çilekci'nin sosyal medya hesabı X'ten yaptığı o paylaşım... 

Atilla Tarık Çilekci @AvTarikCilekci

KİRALANANIN GEÇ TAHLİYESİ SEBEBİYLE TAZMİNAT

Uyuşmazlık;kiralananın geç tahliye ve teslim edilmesinden kaynaklanan zararın kapsamının objektif ölçütlere göre belirlenmesinin gerekip gerekmediği, buradan varılacak sonuca göre tazmini gereken zararın kiralananın tahliyesinin taahhüt edildiği tarih ile tahliye edildiği tarihler arasındaki süreçte davacının yoksun kaldığı kira geliri kadar olup olmadığı noktasında toplanmaktadır.

Davacının yeni kiracıya yönelik taahhüdünü yerine getirememesinin nedeni davalının kiralananı geç tahliye etmesidir. Bu nedenle kiralananın yeni kiracıya geç teslim edilmesi sebebiyle oluşan zarardan kural olarak davalı şirket sorumludur. Ancak, tazminat miktarı belirlenirken objektif kıstaslara göre hareket edilmelidir.

Tazmin edilmesi gereken zararın kiralananın tahliyesinin taahhüt edildiği tarih (30.06.2012) ile tahliye edildiği tarih (13.02.2013) arasındaki sürede davacının yoksun kaldığı kira geliri kadar olduğunun kabulü ile buna göre karar verilmesi gerekir.

YARGITAY HUKUK GENEL KURULU

Esas: 2017/1291 Karar: 2021/1412 Tarih: 16.11.2021

 

 

Kiracılara 'tahliye davası' şoku! Vakitsiz açılan tahliye davası sonrası süreç sıfırdan mı başlar?

Fazla kira ödeyen kiracılar dikkat! İade talep edilebilir mi? 

Gazeteciden kira çıkışı: Bodrum katlar en az 15 bin TL! Ev sahibini dinliyorsun haklı, kiracıyı dinliyorsun o daha haklı