Kira

'Kiralara yüzde 25 sınırlaması geri gelsin' diyenler var! Ev sahibi ve kiracıları neler bekliyor?

1 Temmuz itibarıyla kiralarda yüzde 25 zam sınırlaması sona erdi. Uygulama sebebiyle birçok sorun ortaya çıkmıştı. Gazeteci Emin Pazarcı, uygulamaya ilişkin "Aynı bölgede bire 4-5 kat kiraların olduğu karmakarışık bir tablo bıraktı" açıklamasında bulundu. İşte o paylaşım...

Konut kiraları için uygulanan yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz itibarıyla kaldırıldı. Bundan sonra kiralar Tüketici Fiyat Endeksine (TÜFE) göre hesaplanarak zam yapılacak. 

Dün TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, kira zam oranı yüzde 65,07 şeklinde belirlendi. Binlerce kişinin beklediği kira artış oranı açıklandıktan sonra, kiracıların tedirginliği arttı ve bu rakam fazla bulundu. 

Kiralara getirilen yüzde 25 zam sınırı, mahkemelerin ev sahipleri ve kiracılarla dolup taşmasına neden olmuştu. Şimdi bu sorunların nasıl çözüme kavuşacağı da merak ediliyor. 

Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı, https://x.com/eminpazarci resmi X sosyal medya hesabından kiralar ile ilgili bir paylaşım yaptı.

Gazeteci Emin Pazarcı, söz konusu paylaşımında şu ifadelere yer verdi: 

"Kiralarda % 25 kısıtlaması bitti.
Gerisinde dağ gibi sorunlar yumağı bıraktı. Mahkemeler kilitlendi, sıkıntılar katmerlendi. En önemlisi de aynı bölgede bire 4-5 kat kiraların olduğu karmakarışık bir tablo bıraktı.
Şimdi yeni taleplerle davalar açılıyor.
Çözün çözebilirseniz.

Kusura bakmayın, hiç birimiz samimi değiliz.
Sendikalar, servislerin tasarruf tedbirleri ile kaldırılmasını eleştiriyorlar. Anayasal sözleşme hürriyetine aykırı diyorlar. Veryansın ediyorlar.
Ama...
Yüzde 25 kısıtlaması geri gelsin diyorlar. Peki o sözleşme hürriyetine uygun mu?

Peki vatandaşlar, ev sahipleri ile kiracılar yüzde 25 zam sınırını ve kira artış oranını nasıl değerlendirdi? İşte o paylaşıma gelen yorumlar...

Temelden çatıya 2024 yılı villa maliyetleri! Bir villanın maliyeti ne kadar? 

Konkordatoda en yüksek risk inşaat sektöründe: İnşat firmalarının 44'üne konkordato kararı çıktı!

Ocak'ta 8 bin TL'ye kiraya verilmek istenen dairenin kirası 5 ayda 3 kattan fazla arttı!