Kira

Kiralarda zam sınırı kalktı, piyasa karıştı! Yüzde 65 artış kira sorununa çözüm olacak mı? 

Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan kiralarda yüzde 25 zam sınırı kaldırıldı ve kira artışında tavan oran yüzde 65 oldu. Konu ile ilgili olarak açıklama yapan sektör temsilcileri söz konusu bu yeni oranın da çözüm getirmeyeceğini savunuyor.

Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan kiralarda yüzde 25 zam sınırı Temmuz ayı itibarıyla resmen kaldırıldı ve kira artışında tavan oran yüzde 65 oldu. 

Temmuz ayında ve daha sonra yenilenecek olan kira sözleşmelerinde kira artışları TÜFE oranına göre belirlenecek. 1 Temmuz 2024 tarihinden sonra yapılan sözleşmelerde kira zam oranı TÜFE’ye göre yüzde 65 şeklinde belirlenirken, konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan emlak sektörü temsilcileri yeni oranın da yaşanan sorunlara çözüm getirmeyeceği görüşünde. Yeni Kıroba'da yer alan habere göre Nazilli’de emlakçılık yapan Durmuş Kural kiralardaki yüzde 25 kuralının enflasyonun çok altında olması nedeniyle konut sahibi ve kiracıları karşı karşıya getirdiğini anımsatarak “Enflasyon yüzde 100’ün üzerine çıkmışken konut sahipleri yüzde 25’e mahkum edildi. Bu orana bazıları uyarken bazıları ise uymadı. Konut sahipleri ve kiracılar davalık oldular. Pek çok konut sahibi sırf bu yüzden evlerini satışa çıkardı. Hukuksuz bir uygulama yüzünden adliyeler doldu taştı” ifadelerini kullandı.

“YÜZDE 65 ZAM ORANI ÇÖZÜM GETİRMEYECEK”

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada söz konusu bu yeni oranın da sorunların çözümünde yetersiz kalacağını dile getiren Durmuş Kural “ Eskiden konut sahipleri kiracılarının aynı evde uzun süre kalmasını istiyordu. Şimdi ise bir sene  sonra çıkacak kiracı arıyorlar. Çünkü bir sene  sonra yüzde 65 oranı da yetersiz kalacak. Konu ile ilgili olarak bir örnek vermek gerekirse 3 oda 1 salon doğalgazlı bir sitedeki daireler şu an 25- 30 bin Türk Lirası arasında kiralanıyor. Fakat bir sene sonra konutun değeri 2 milyondan 5 milyon Türk Lirası'na yükselecek. Yüzde 65 oranındaki kira artışı 40 bin Türk Lirası'na tekabül edecek fakat enflasyonun altında kalacağı için konut sahibi bir seneden fazla oturacak kiracı istemiyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan enflasyon rakamları gerçeği yansıtmadığı için konut sahipleri yine mağdur olacaklar” diye konuştu.

Durmuş Kural açıklamasında konut kiralarının Avrupa’da olduğu gibi evin metrekaresine, binanın yaşına ve mevkisine göre hesaplanması gerektiğini de sözlerine ekledi. 

 

10 GYO şirketi yatırımcılarına yüzde 116 kazandırdı!

Yüzde 40 artacak. Un, süt, et, yoğurt, ekmek, çay hepsine tek tek zam gelmişti. Bir zam da ona geliyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı resmen açıkladı. 4.180 TL