28 / 04 / 2024

Kiralık konutta devrim yaratacak gelişme! Fiyat politikası sil baştan değişti!

Kiralık konutta devrim yaratacak gelişme! Fiyat politikası sil baştan değişti!

Satılık ve kiralık ev fiyatındaki artış alınan önlemlerden sonra durdu. Uzmanlar, bazı satılık evlerde indirim yapılırken, kiralık evlerde de fiyat artışlarının durduğunu söylüyor.



Kiralık evlerde fiyat artışı durdu. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı ise önümüzdeki 6 aylık süreçte kira fiyatlarının artmayacağını ifade ediyor.

Milliyet'in haberine göre, Özelmacıklı açıklamasında şunları söyledi: “Kira fiyatlarında son zamanlarda bir durağanlık var diyebiliriz. Önceki senelerle kıyasladığımızda birçok ilde kiralarda yüzde 100’e yakın fiyatlar artmıştı. Ağustos ve eylül dönemlerinde kira fiyatları yatay bir seyre dönüştü diyebiliyoruz.

Önümüzdeki 6 aylık öngörülerde de geçmişteki artışlar kadar bir artış beklenmiyor. Bunun en temel sebebi kira fiyatlarının metrekaresinin çok yüksek değerlere ulaşmasıdır. İstanbul’da şu anda bir metrekare kiralık evde ortalama fiyatın 150 TL’leri geçtiğini görüyoruz. Yani 100 metrekare bir evin 15 bin TL kirası var. Eğer konut sıfır statüsündeyse metrekarede kira fiyatı 200 TL seviyesine kadar yükseliyor.

 Kiralık konutta devrim yaratacak gelişme! Fiyat politikası sil baştan değişti!

Konut sahipleri bakımından ‘Nasıl olsa biraz daha öğrenciler gelir. Memurlar da atanır’ gibi beklemeler de vardı. Bu yüzden, konut sahipleri kira fiyatlarında çok esneklik yapmıyordu. Bu yıl İstanbul’da diğer kentlerden farklı olarak öğrencilerin barınma ihtiyaçlarını konut dışı yurt, özel yurt gibi yerlerde ya da birlikte ortak kiraladıkları yerde çözdüğünü gördük. Bu konuda kira talebi kısmen sürüyor. Kentsel dönüşüm vb. ihtiyaçlar yüzünden yıkımlar sürdüğü için. Fiyatlar yatay seyre döndü. Fakat ciddi düşüş görmüyoruz.”

SATILIK KONUTTA DÜŞÜŞ VAR MI?

“Evlerin satış fiyatlarında düşüş var. Konut fiyat endeksi tablolarına baktığımız zaman reel getiri yüzde 31.2’e kadar geriledi. 2023 Ocak’tan itibaren bu gerileme biraz daha sürüyor. Türkiye’deki konut fiyat ortalaması insanların alım gücünün üstünde diyebiliriz.

Esasında satılık ev fiyatlarındaki düşüşün, en temel sebebi konut kredisine olan erişimdeki zorluklar, mevduat faizlerine verilen destekler ve ayrıca, insanların daha da düşer mi şeklinde değerlendirmeleri olarak görmek mümkün.

Kira zamlarında getirilen sınırlamalar da yatırımcıların kiraya verme anlayışı ile ev almasının önündeki engel olarak görünüyor.

 Kiralık konutta devrim yaratacak gelişme! Fiyat politikası sil baştan değişti!

Genel olarak satılık metrekare fiyatları İstanbul’da 40 bin TL bandındayken bu rakamlar İzmir’de 30 bin TL ve Ankara’da ise 20 bin TL bandında diyebiliyoruz. Hâlâ İstanbul ve İzmir’e göre ev fiyatları düşük kalmış kentlerde bazı artışları söylemek mümkün.

Son paylaşılan TÜİK verilerinde ipotekli satışların ne kadar azaldığını görüyoruz. İpotekli satışların payı toplam ev satışları içindeki payı yüzde 8.2 olarak gerçekleşti. Bu düşüşün yanında toplam ev satışları içerisinde birinci elin payı yüzde 29 dolaylarında. İkinci el evlerin satışının payı ise yüzde 70.3 seviyelerinde. Genel olarak ocak-eylül sürecine göre 2022’nin aynı dönemi kıyaslandığında yüzde 15 bandında azalış var. Parasal sıkılaştırma politikaları 2’nci konuta ilişkin kredi kısıtlamalarının bunda etkisi oldu diyebiliyoruz.”

12’nci Kalkınma Planı TBMM’de! 2028’de enflasyon tam bu kadar olacak! Duyanlar neye uğradığını şaşırdı!

Her ay hesaplara en az 5 bin 365 TL yatacak ama emekli ikramiyesi değil! Bu parayı emekli olmayanlar alacak!

Elinde nakit parası olanlara yeni kazanç kapısı! Tüm bankaların vadeli mevduat faiz oranları sil baştan değişti!


Geri Dön