27 / 04 / 2024

Deprem sigortasında sil baştan düzenleme: Şartlar değişti, fiyat ve teminatlar arttı!

Deprem sigortasında sil baştan düzenleme: Şartlar değişti, fiyat ve teminatlar arttı!

Deprem sigortasının şartları sil baştan değişti. Fiyat ve teminatlar artarken, yeni düzenleme 1 Ağustos itibariyle uygulamaya alındı.



Kahramanmaraş'ta meydana gelen büyük depremlerin ardından hem DASK dışında sigortalı konut sayısının az olması hem de sigortalılarla sigortacılar arasında anlaşmazlıklar yaşanması üzerine  Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), konut ve işyerlerine yönelik deprem sigortasının şartları sil baştan değişti. 

METREKARE FİYATLARI ARTTI!

Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan, yapılan değişikliklere değinerek, konutlar için tek başına zorunlu deprem sigortasının yeterli olmadığını söyledi.

Doğan, mutlaka, DASK’ın verdiği teminatın üzeri için konut sigortası da yapılması gerektiğini ve DASK’ın, ödeyeceği en yüksek hasar rakamı bugün için 640 bin lira olduğuna değindi. 

Öte yandan konuttaki tüm eşyalar da DASK’ın kapsamına girmiediğin belirten Doğan,1 Ağustos tarihinden itibaren uygulamaya giren deprem sigortasındaki değişiklikleri açıkladı.

Konut sigortalarında, sigorta bedeli; konutun metrekare birim fiyatı ile metrekaresinin çarpımı sonucu belirleniyor, buna göre de sigorta şirketi primi belirliyor. Kahramanmaraş depremi öncesine kadar sigorta şirketleri metrekare birim fiyatı kendileri belirliyorlardı. Genelde de sigortacılar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın her yıl açıkladığı metrekare birim maliyetinin biraz üzerini baz alınıyordu.

Bu durum sonrasında verilen teminatın düşük kaldığına dikkat çeken Doğan  ''Depremde de ödenen hasar konutun değerine yaklaşamıyordu. Tıpkı, Kahramanmaraş depreminde yaşandığı gibi. İşte, SEDDK, yıllardır süren bu durumu değiştirdi.

1 Ağustos’tan itibaren, konutlarda, deprem teminatı verilirken, birim metrekare fiyatı betonarme konutlar için 12 bin liradan, diğer konutlar için de 8 bin liradan az olamayacak. Ayrıca sigortalar enflasyona endeksli olacak ve enflasyon nedeniyle sigortacılar teminatlarda belli oranda artış yapılacak. Bu artışı da konut poliçesinde belirtecek.'' ifadelerine yer verdi. 

SİGORTA ŞİRKETLERİ YÜZDE 2 MUAFİYET UYGULAYACAK!

Konut deprem sigortasında sigorta şirketleri yüzde 2 muafiyet uygulayabilecek. Peki nasıl olacak? Muafiyetin uygulanması demek, hasarın belli miktarını sigortalının kendisinin üstlenmesi demektir.

Yani, küçük hasarların belli bir bölümünün sigorta tarafından ödenmesi. Örneğin, hasar tutarı 1 milyon lira ise, sigorta şirketi yüzde 2 muafiyet tutarı olan 20 bin lirayı düşecek ve sigortalıya 980 bin lira ödeyecek. Yeni şartlara göre muafiyet tutarı arttıkça, sigorta şirketleri fiyatlardan indirim yapacak. Örneğin, sigortalı yüzde 10 muafiyet isterse, sigortacı fiyatta yüzde 35’e varan indirim uygulayacak.

Deprem bölgesi için Genel Sağlık Sigortası düzenlemesi: Süresi resmen uzatıldı! 

Geri Dön