Kiralık konutta kriz derinleşiyor: Kiralıklar karaborsaya düştü, ev sahiplerinin oyunları arttı!
Pandemi, savaş ve deprem sonrası yaşanan göç, Antalya’da emlak krizinin derinleşmesine neden oldu. Kiralık konutlar karaborsaya düşerken, şehre yerleşmek zorunda olan öğrenci, memur ve özel sektör çalışanları da zor duruma düştü. İşte ayrıntılar...
Pazartesi günü Antalya’da Attalos Meydanı’na tepki yürüyüşü gerçekleştiren kira mağdurları adına konuşan Kiracılar Dayanışması Platformu Kurucusu Cengiz Kul, giderek yaygınlaşan konut sahibi -kiracı sürtüşmelerinin toplumsal bir tehlikeye dönüştüğüne dikkat çekti.
Açık artırma usulüyle kiracı aranmasının barınma sorunun geldiği noktayı ortaya koyduğuna dikkat çeken Cengiz Kul, konuya ilişkin açıklamasında "Ara zamlar da gördük günü birlik ödeme alanlar da. Biz dar gelirliler artık bu ülkede kaderimize terk edilmiş durumdayız. Ev sahipleri ve emlak terörü resmen bizimle alay eder, dalga geçer hale geldi. Her gün sokağa atılma korkusuyla evimizde huzurumuz kalmadı" ifadelerine yer verdi.
Konutun kirasının piyasa fiyatıyla ilana verildiğini aktaran Cengiz Kul, "‘Daha yüksek kira vermeyi taahhüt eden olursa ona verilecek’ deniyor. Acilen ev tutması gerekenler fiyat yükseltmek zorunda kalıyor" dedi ve bu şekilde 2-3 katına yükselebildiğinin altını çizdi.
Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz de kira sözleşmesi yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili konuştu.
Söz konusu açıklamasında, "Bir süredir ev sahipleri, kiracıları kira sözleşmesiyle birlikte tahliye taahhütnamesi de imzalamaya zorluyor. Hava parası gibi usulsüz taleplerde bulunmaya da başladılar" diyen Neşet Gündüz, ev sahibinin, evin düzgün bırakılması halinde geri ödemeyeceği, kira harici açıktan bir para talep etmesinin hukuksuzluk olduğuna dikkat çekti.
Gündüz, "Aynı şekilde tarih kısmı boş bir tahliye taahhütnamesinin kiracıdan baskıyla alınması da usulsüzlüktür. Kiracıdan en başta alınıp kira artışı için şantaj olarak kullanılan bu evrak kabul etmeyen kiracıyı hızlıca tahliyenin yolu olarak görülüyor" açıklamasında bulundu ve "Tahliye taahhütnamesine imza atan kiracının itiraz etme hakkı var mı?" sorusunun yanıtını da verdi.
Açıklamasında "Bu tarz örneklerin sayısı, son zamanlarda oldukça arttı ancak kiracıların 5 yıl hakları var. Bu 5 yıl içerisinde kanunun belirlediği oranın dışında kira artışı yapılamaz" diye konuşan Gündüz, ev kiralayacak oolanların, uzun veya kısa süreli tahliye taahhütnamelerinin dolu olduğunu ve tarihinin kira sözleşmesinin bitim süresi olup olmadığını kontrol etmesi gerektiğini söyledi.
Gündüz, konut tarafından zorunlu tutulduğu için bu taahhütnameyi tarihsiz imzalamak durumunda kalanların da mülk sahibine bu evrakı evi kiralarken, onun talebi üzerine imzaladıklarını anlatan bir mesaj yazmalarını söyledi ve "Bu mesaj, ileride yaşanabilecek bir tahliye sürecinde imzanın atıldığı tarih bakımından kanıt niteliğinde olur" diyerek açıklamasını tamamladı.
Antalya Emlakçılar, Oto Galericiler ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar ise özellikle kiralık konut piyasasında tüketicilerin acil ihtiyaçlarından faydalanarak yüksek komisyon alan dolandırıcıların ortaya çıktığına vurgu yaptı.
Konut arayanları, yetki belgesiz emlak işi yapan kişilere karşı uyaran Çağlar, açıklamasında "Yurt dışından ülkemize gelip hiçbir yetki belgesi olmadan emlak işi yaparak kendi vatandaşlarını bile dolandıranlar var. Emlakçılar olarak biz yüzde 2 komisyon alırken onlar yüzde 10’lara kadar komisyon alıyorlar" diyerek, sık sık bu konularla ilgili şikayet aldıklarını dile getirdi.
Evini boş tutanlar dikkat! Dünyada boş konutlar için neler yapılıyor?
Prim ödeme şartıyla kolay emeklilik fırsatı! Dikkat: Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor...