09 / 05 / 2024

Kiralık ve satılık konut fiyatlarında şok açıklama! Uzman isim her şeyi tek tek anlattı!

Kiralık ve satılık konut fiyatlarında şok açıklama! Uzman isim her şeyi tek tek anlattı!

Konut sektöründeki satışlar nisan ayında düştü. Bu düşüş satılık ev fiyatlarını etkiler mi, ev fiyatları düşecek mi? İşte detaylar!



Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; banka kredili konut satışları nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına bakıldığı zaman yüzde 32 geriledi ve 21 bin 769 oldu. Toplam konut satışları içinde kredili satışların payı yüzde 25.4 oldu. Kredili satış adetinde düşüş yaşansa bile toplam satış içindeki pay artışı oldu ve son 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

İSTANBUL KONUT PİYASASI DARBE ALDI!

Konut fiyatlarında meydana gelen artış, yatırımcıların beklemeye başlaması ve deprem korkusu İstanbul konut piyasasını sarstı. İstanbul’da geçen yıl nisan ayında 26 bin 330 olan aylık satış bu sene aynı dönemde yüzde 47 gerileyip, 13 bin 944’e kadar düştü.

YABANCI ALICI BEKLEME EVRESİNDE!

Seçim belirsizliği yabancı alıcıları da etkisi altına aldı. Nisan ayında yabancıların yapmış oldukları konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 60.3 azalma göstererek, 2 bin 557 oldu ve toplam konut satışları içerisinde yabancıların payı yüzde 3’e kadar düşmüş oldu.

Konut fiyatlarındaki sert düşüş fiyatları etkileyecek mi? Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı bu soruya şu yanıtı verdi; “Gayrimenkul tarafında finansman sorunu hala devam ediyor. Seçimin getirdiği atmosfer yatırımcıyı bir hayli etkiledi. Son dönemde kiraların uzatılacağı konusunun konuşulması, yatırımcıları da diğer yatırımlara yöneltmek zorunda kaldı.

Genel manada gayrimenkul satışlarında bizim düşüncemiz, aslında ocak ayından itibaren gerçekleşen satışlardı. O sayılara bakıldığında da bir önceki döneme göre yüzde 18.6 bir azalış söz konusu. 368 bin 868 olarak gerçekleşti. Fiyatlarda bir gerileme beklemekteyiz ama Merkez Bankası tahminlerine bakıldığında ise enflasyonda ilerleyen süreçte çok ciddi düşüşler söz konusu olmayacak. Mayıs ayı itibari ile evlilik sezonunun açıldı ve yeni evlenme sonrası artacak konut ihtiyaçları tüketicileri konutlara yeniden yönlendiriyor.

Kira fiyatlarında da artışlar sürecek. Nedeni ise mevcut halde ancak mal sahipleri yeniden kiraya verdiklerinde fiyatları artırabilirler ve bu yüzde 25 sınırlama ile ilgili getirilen düzenlemeler evlerin tekrardan kiraya verildikleri zaman fiyatların daha yüksek olmasına sebep olacak.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön