28 / 04 / 2024

Kiraya bile yetmeyen emekli maaşına düzenleme talebi: En düşük emekli maaşı 23 bin, ikramiye 10 bin TL olmalı!

Kiraya bile yetmeyen emekli maaşına düzenleme talebi: En düşük emekli maaşı 23 bin, ikramiye 10 bin TL olmalı!

Emekli maaşlarının yükseltilmesi talebi Meclis'e de taşındı. Saadet Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, en düşük emekli maaşının 23 bin, ikramiyenin de 10 bin TL olması gerektiğini söyledi. İşte o açıklama...



Milyonlarca emeklinin beklediği 2024 zammı geçtiğimiz ay belli olurken, en düşük emekli maaşı da 10 bin TL'ye çıkarıldı. Zamlı maaşların açıklanmasının ardından, emeklilerden maaşların düşük kaldığına ilişkin tepkiler gelmeye başladı. Emekli maaşlarının yükseltilmesi talebi Meclis'e de taşındı. 

Saadet Partisi  İzmir  Milletvekili Mustafa Bilici, Meclis'te emekli maaşları ile ilgili önemli bir açıklamada bulundu. Türkiye'de yaklaşık 16 milyon emekli olduğunu dile getiren Mustafa Bilici, "Nüfus itibarıyla yaklaşık her 5 vatandaşımızdan 1’i emekli. Yıllar geçtikçe emeklilerimizin nüfusa oranı artıyor fakat millî gelirden aldıkları pay düşüyor. TÜRK-İŞ verilerine göre açlık sınırı Ocak 2024'te 15 bin lirayı aştı" ifadelerini kullandı.  

Bilici, açıklanan açlık sınırı ortadayken hükümet tarafından en düşük emekli maaşının 10 bin, bayram ikramiyesinin ise 3 bin lira şeklinde açıklandığına dikkat çekti. 

Kiraya bile yetmeyen emekli maaşına düzenleme talebi: En düşük emekli maaşı 23 bin, ikramiye 10 bin TL olmalı!

Mustafa Bilici, emekli vatandaşların büyük bir kısmının en düşük emekli aylığıyla yaşamını idame ettirmeye çalıştığının altını çizdi. 

"Bakın, bu rakam yani 10 bin lira büyükşehirlerde konut kirasına dahi yetmiyor. Emeklilerimiz en temel haklardan olan barınma hakkını dahi karşılayamaz hâle geldi" açıklamasında bulunan Bilici, geçmişteki emekli maaşı ile bugünkü emekli maaşını karşılaştırdı. 

Saadet Partili Bilici, "2002 yılında en düşük emekli maaşı asgari ücretin 1,5 katıydı, bugün neredeyse yarısı. 2002'de en düşük emekli maaşıyla yaklaşık 9 çeyrek altın alınabiliyordu, bugün sadece 3 çeyrek altın alınabiliyor. Yine 2002 yılında en düşük emekli maaşıyla 34 kilogram kırmızı et alınabiliyor iken bugün sadece 14 kilogram kırmızı et alınabiliyor" bilgilerini verdi ve vatandaşların yaşam standartlarının 20 senede bariz şekilde düştüğünü dile getirdi. 

Kiraya bile yetmeyen emekli maaşına düzenleme talebi: En düşük emekli maaşı 23 bin, ikramiye 10 bin TL olmalı!

Saadet Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, 3 bin TL'lik emekli bayram ikramiyesine de değindi ve bu ikramiye ile 2018'de 1 kurbanlık alınabildiğine, bugün ise 5 kilogram et alınabildiğine vurgu yaptı. 

"Bundan dolayı emeklilerimize verilecek bayram ikramiyesi en az 10 bin lira olarak yeniden düzenlenmelidir" diye konuşan Mustafa Bilici, 14 Temmuz 2023'te emeklilere seyyanen zam yapılması hususunda kanun teklifi verdiklerini, yine aynı kapsamda emeklilere zam yapılmasının ve en düşük emekli maaşının 23 bin TL'ye yükseltilmesinin gerektiğini vurguladı. 

Bilici, konuya ilişkin açıklamasını "Emeklilerimizin sorunlarının bir an önce çözülmesini diliyor, Cumhuriyet Halk Partisi önerisine destek vereceğimizi beyan ediyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum" diyerek tamamladı. 

Türkiye Rusların konut tercihinde 3. sırada!

Naci Görür'den korkutan İstanbul depremi açıklaması: Kesinlikle 7'den büyük deprem olacak!

Türkiye’de ev ne zaman alınır?

Ev sahipleri ödeyecek: Değerli konut vergisi yanlış uygulanıyor! Kaldırılmalı ya da uygulanabilir duruma getirilmeli...

 


Geri Dön