03 / 05 / 2024

Kırmızı et fiyatlarıyla ilgili endişelendiren uyarı! Olursa et yemek hayal olur

Kırmızı et fiyatlarıyla ilgili endişelendiren uyarı! Olursa et yemek hayal olur

Deprem bölgesinde toplamda 10 bin büyükbaş ve 70 bin küçükbaş hayvanın telef olduğu düşünülüyor. Ülke genelinde de hayvan varlığı azalırken, kırmızı et fiyatlarındaki artış ise devam ediyor. İşte tüm detaylar...



Uzmanlara göre, yerli üretimi destekleyecek mekanizmalar kurulması gerekiyor. Türkiye 20 yıl önce, yani 2002 yılında 9 milyon 925 bin baş büyükbaş, 31 milyon 954 bin adet de küçükbaş hayvan varlığı vardı. 

Ekonomist'te yer alan habere göre, 2022 yılı sonunda ise büyükbaş hayvan sayısı yüzde 71,5 oranında yükselerek 17 milyon 24 bin başa, küçükbaş hayvan sayısı yüzde 76,1 oranında artarak 56 milyon 266 bin başa erişti. 

TÜİK verileri; 2022 yılında ise 2021'e göre, büyükbaş hayvan varlığında yüzde 6, küçükbaş hayvan varlığında yüzde 2 azalma olduğunu ortaya koyuyor. 

En yüksek azalış yüzde 7 ile manda varlığında yaşanırken, onu sırasıyla yüzde 6 ile keçi, yüzde 5,5 ile sığır ve yüzde 1 ile koyun izliyor.

Türkiye'nin hayvan varlığı azalırken, kırmızı et fiyatları artış gösteriyor. Öyle ki 2021 yılında kilosu 65 TL olan dana kıymanın fiyatı geçen yıl 170 TL'ye yükselmiş bulunuyor. 

2022 Aralık ayında ise kuşbaşı etin kilosu 180 TL iken bugün yaklaşık 310 TL'yi görmüş durumda. Yüksek fiyatlar nedeniyle kişi başı tüketim de düşüyor. Ancak talep azalmasına karşın fiyatlar düşmüyor.

KARKAS MALİYETİNDE ARTIŞ

Kırmızı et sektörünün son beş yılına ilişkin değerlendirmelere bakıldığında; 2018 yılının sonlarında ortaya çıkan arz fazlası üretimin olumsuz sonuçlarının yapılan müdahalelere rağmen 2019 yılı boyunca tam anlamıyla giderilemediği göze çarpıyor. 

Bütün umutların taşındığı 2020 yılında ise Covid salgınının ortaya çıkmasıyla sektörün mevcut yaraları kesintisiz bir şekilde daha da derinleşerek günümüze kadar süregelmiş bulunuyor. 2023 yılında da maliyet ile satış fiyatı dengesi ancak yeni oluştu ve piyasa halen stabil bir hal alamadı.

Üyesi oldukları Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nin (UKON), karkas et maliyetlerini haftalık ve bölge bazlı olarak yayımladıklarını belirten Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı İsa Coşkun, "Bu veriler incelendiğinde 2022 Ocak ayındaki karkas et maliyeti 2021 Ocak ayına göre yüzde 75 oranında artmış; 2023 Ocak ayı karkas et maliyeti ise 2022 Ocak ayına göre yüzde 136 yükselmiş bulunuyor" diyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön