18 / 05 / 2024

Kırmızı et fiyatlarıyla ilgili endişelendiren uyarı! Olursa et yemek hayal olur

Kırmızı et fiyatlarıyla ilgili endişelendiren uyarı! Olursa et yemek hayal olur

Deprem bölgesinde toplamda 10 bin büyükbaş ve 70 bin küçükbaş hayvanın telef olduğu düşünülüyor. Ülke genelinde de hayvan varlığı azalırken, kırmızı et fiyatlarındaki artış ise devam ediyor. İşte tüm detaylar...



VERİLERDE YENİLENMEYE GİDİLDİ

TÜİK tarafından, 2020 yılında metodoloji değişikliğine gidilerek, kırmızı et üretim tahminleri için 'Kasaplık Güç Oranı' yönteminin kullanılmasına karar verildiğinden de bahseden Coşkun, "Bu değişiklikle beraber, 2011 yılından itibaren tüm kesilen hayvan sayısı ve üretilen kırmızı et miktarı verileri yenilendi. 

Buna göre, toplam kırmızı et üretiminin 2012 yılında 1 milyon 67 bin 553 ton iken 2021 yılında 1 milyon 952 bin 38 tona ulaştığı görülüyor. Bu revizyon ile kırmızı et tüketim miktarımız da değişti" diye anlatıyor.

Buna göre Türkiye'de toplam et tüketimi kişi başı 50-51 kilogram olup, bunun 23 kilogramını kırmızı et, yaklaşık 22 kilogramını kanatlı eti ve 5-6 kilogramını ise balık oluşturuyor. 

Dünya ortalamasına bakıldığında ise kişi başı et tüketiminin 45 kilogram olduğu görülüyor. Bunun yaklaşık 13 kilogramını büyükbaş ve küçükbaş eti, 14 kilogramını domuz eti ve 18 kilogramını ise kanatlı eti oluşturuyor. Dünyada kişi başı balık tüketimi ortalamasının ise 20,5 kilogram olduğu belirtiliyor.

SEKTÖR NASIL AYAĞA KALKAR?
1- Hayvancılıkta öncelikle sürdürülebilir bir süt fiyatı tesis edilmeli. Damızlık hayvanlar için çok önemli olan süt/yem paritesinin 1,5 seviyelerinde olmasına yönelik tedbirler alınmalı.
2- Yem sanayisinde kullanılan arpa, mısır gibi ham maddeleri dışa bağımlılıktan kurtaracak tedbirler alınmalı, üretimin büyük bir kısmının iç üretimle karşılanması sağlanmalı.
3- Hayvancılıkta kesif yeme olan bağımlılığı azaltıcı, kaba yem üretiminin artırılmasına yönelik tedbirler alınmalı.
4- Yem ham maddelerinde dışarıya bağımlılık azaltılmalı ve bu çerçevede bitkisel üretimimiz artırılmalı.
5- Hayvancılığın yoğun yapıldığı yerlerde devlet destekli yem fabrikaları kurulmalı.
6- Ülke içi bitkisel ve hayvansal üretim teşviklerine devam ederek besicilikte hayvansal üretime orta ve uzun vadede olumsuz etki yapan her türlü ithalat kısa zamanda ülke gündeminden çıkarılmalı.
7- Depremde hasar gören hayvancılık işletmeleri için yeni teşvikler verilmeli, üreticiler desteklenmeli.
8- Et ve Süt Kurumu'nun, piyasayı daha etkin regüle etmesi sağlanmalı.
9- Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık etkin bir şekilde desteklenmeli, projeksiyonların gerçek veriler üzerinden hazırlanmalı, ithalat politikaları milli hayvancılık politikaları ile uyumlu olmalı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön