Kırmızı et satışına kota geliyor! 19 Mart tarihinden sonra...
Et ve Süt Kurumu tarafından kırmızı ete yapılan yüzde 48'lik zam kararı sonrası bir kilogram kıymanın kilosu 56 liradan 83 liraya, 1 kilogram kuşbaşının fiyatı da 62,50 liradan 92 liraya yükseldi. Kırmızı et stoklarında düşen rakamlar sonrasında devlet etin ihracatına kısıtlama getirdi.
ÇİFTÇİLER İSYANDA
Kırmızı et üreticileri ise et fiyatlarındaki artışın en büyük nedeninin maliyetlerdeki artış olduğuna dikkat çekti.
Çiftçiler et üreticisinin yaşadığı skıntıyı şu sözlerle dile getirdi:
Toptan et 77 liraya satılıyor. Et üreticisi çok zor durumda. Niye zor durumda? Yem fiyatlarıyla baş edemiyor. Hasat zamanında, geçen haziran döneminde bir çuval fabrika yemi 100-110 TL idi. Şu anda 250 TL. Yüzde 100’ün üzerinde zam gelmiş. Diğer kaba yemler de öyle. Samanıydı, yoncasıydı, mısırıydı, arpasıydı. Hasat zamanında 2 liraya aldığımız arpa, şu anda 5 TL. TMO devreye girdi, üreticilere dışardan arpa ithal ederek bizlere 2 TL’den destek olsun diye arpa verdi. Bir nebze olsun üreticiyi rahatlattı. Ama yem ile baş edemiyoruz. Yemdeki aşırı yükselme et fiyatlarına da yansıyor haliyle. Diğer mazottaki artış keza öyle, elektrik fiyatlarındaki artış öyle, hepsini üzerine koyunca üreticiye şu anda bugün itibariyle, 1 kilogram etin maliyeti 78-80 lira civarında.