03 / 05 / 2024

Kısmet adeta ayaklarına geldi! Doğal gaz krizinden en çok onlar kazandı!

Kısmet adeta ayaklarına geldi! Doğal gaz krizinden en çok onlar kazandı!

Geçtiğimiz yıl Avrupa'da yaşanan doğal gaz krizinden Cezayir, Katar ve Mısır siyasi ve ekonomik olarak kar elde ederken, Libya’nın ise içerde yaşadığı siyasi bölünme nedeniyle bu fırsatı değerlendiremediği ortaya çıktı.



MISIR’DAN 8,4 MİLYAR DOLARLIK GAZ İHRACATI

Doğal gazda bir başka oyuncu Mısır ise, büyük doğal gaz rezervlerine sahip bulunmamasına rağmen, ihracatından elde ettiği geliri, 2022 yılında bir önceki seneye göre iki katından fazla artırmayı başardı.

Mısır'ın doğal gaz ihracatı, 2021'de yaklaşık 3,5 milyar dolar iken, 2022 yılında yaklaşık 8,4 milyar dolar oldu.

Kısmet adeta ayaklarına geldi! Doğal gaz krizinden en çok onlar kazandı!

FIRSATI DEĞERLENDİREMEYEN TEK ÜLKE LİBYA

Doğal gaz deyince akla gelen Libya ise İtalya'ya gaz taşıyabileceği boru hattına sahip olmasına rağmen, ülkede devam eden siyasi bölünme hali dolayısıyla Avrupa'ya gaz ihracatını artırma fırsatını değerlendiremedi.

Libya, ülkenin güneybatısındaki gaz sahalarının kapatılması ve elektrik krizi nedeniyle, İtalya'ya gaz ihraç sözleşmelerini bile zor yerine getirdi.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Umman’ın ise Katar gazını sıvılaştırdıktan sonra yeniden ihraç etmeye devam ettiği biliniyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön