27 / 04 / 2024

Enerji Bakanı Dönmez’den flaş bir açıklama geldi: ‘Doğal gaz borcu ertelendi’

Enerji Bakanı Dönmez’den flaş bir açıklama geldi: ‘Doğal gaz borcu ertelendi’

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, ithal doğal gaz için Rusya'ya yapılacak ödemelerin ertelendiği iddiasını yanıtladı. İddiaları doğrulayan Dönmez, "Rusya'dan ithal gazda belli bir rakamın üzerinde ödemelerin ertelenmesi hususunda mutabakat sağlandı" şeklinde konuştu.



Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin Rusya’dan ithal ettiği doğal gazın belirli bir tutarın üzerinde kalan bölümünün ödemelerinin ertelenmesi hususunda  Ankara  ile Moskova arasında anlaşma yapıldığını belirtti.

Bakan Dönmez, dün gece Haber Global televizyonu ile gerçekleştirdiği söyleşi kapsamında Rusya’dan ithal doğal gaz için yapılacak ödemelerin ertelendiği iddiası hakkındaki soruyu yanıtladı.

Enerji Bakanı Dönmez’den flaş bir açıklama geldi: ‘Doğal gaz borcu ertelendi’

MUTABAKAT SAĞLANDI

Dönmez, “Rusya ile, Gazprom şirketiyle, 2022’de fiyatlar olağanüstü yükselince belli bir rakamın üzerindeki ödemelerin ertelenmesi konusunda mutabakat gerçekleştirildi. Dolayısıyla, bir müzakere yapıldı” ifadelerini kullandı.

Anlaşmanın ne zaman yapıldığı konusunda veri paylaşmayan Bakan Dönmez, ocak ayında ertelenme dahil olmak üzere Rusya ile enerji konusunda çok boyutlu görüşüldüğünü söylemişti.

20 MİLYAR RAKAMINI YALANLADI

Dönmez, Rusya’nın ertelediği doğal gaz faturasının 20 milyar dolar tutarında olup olmadığına ilişkin sorulan soruya, “Telaffuz edilen rakam öyle değil. Onu da düzeltmiş olalım” dedi ama ertelenen tutarı söylemedi.

Anlaşmanın ödemeler dengesi için yapıldığını belirten Bakan Dönmez, “Bu (müzakereler) tamamen Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirdiğimiz, ödemeler dengesi açısındandır. Bu ticari ilişkiler açısından her zaman gerçekleştirilen, geçmişte de yapılan olaylar” ifadelerini kullandı.

İşte detaylar...


Geri Dön