29 / 04 / 2024

Kıyılarda uygunsuz yapılar yıkılacak!

 Kıyılarda uygunsuz yapılar yıkılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kıyılarda 50 metrelik kıyı kenar çizgisi ve ruhsat denetimi yapacak. Uygunsuz olanlara süre verilecek. Uyulmaması halinde yapılar yerel yönetimler eliyle yıkılacak...




Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bayram tatilinde Bodrum'da yaptığı denetimin ardından bütün kıyılarda 50 metrelik kıyı kenar çizgisi ve ruhsat denetimi yapılması kararlaştırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Akdeniz ve Ege sahillerindeki kaçak yapılaşmaya karşı harekete geçiyor, Pek çok koyda, denize sıfır yapılar yer alırken, Kıyı Kanununa göre, sahil şeritlerine yapılacak yapılar, kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabiliyor. Ancak 51. metreden itibaren yapılaşmaya izin verilmiyor. Bu mesafeye sadece balıkçı barınağı, günü birlik turizm tesisleri, yaya yolu ve park gibi gezinti, dinlenme, seyir ve rekreaktif amaçlı yapılar kurulabilir.
Şahıslara ait yapılaşmada ise kıyıdan itibaren 100 metre şartı bulunuyor.
Kıyılar, herkesin eşit şekilde yararlanmasına açıkken, buralara kesinlikle, duvar, çit, tel örgü çekilemiyor.Kıyı Kanunu, 1990 yılında çıkarılırken, o tarihten önce yapılan yapılar için dönemin mevzuatı geçerli bulunuyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yerel yönetimler, İçişleri Bakanlığı ve valiliklerle birlikte başlatacağı denetim atağında da Kıyı Kanunu çerçevesinde denetim yapacak. Denetimlerde, kıyı kenar çizgisi ve ruhsat kontrolü yapılacak. Kıyı kenar çizgisini aşmış olan yapılar için yıkım kararı alınacak.
Ruhsat kontrolünde de yapının ruhsatının olup olmadığı, varsa dahi yapıda ruhsata aykırı ek yapılaşmaya gidilip gidilmediğine bakılacak. Bu kapsamda da yapı sahiplerine yıkım için süre tanınacak. Süreyi aşan yapılar, öncelikle mühürlenecek ve ardından kamu eliyle yıkılacak. Bu denetimler, mücavir alan sınırları içinde belediye, bu alanlar dışında valilikler tarafından yürütülecek, İlgili bakanlıklar da teftiş ve kontrol yapabilecek.

"YAPILAŞMALAR DENİZE KADAR GİRMİŞ"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ege koylarında tebdili kıyafetle inceleme yapmıştı. Erdoğan, "Durum felaket. Yapılaşmalar denize kadar girmiş. Kıyı kenar çizgisi filan hak getire. Neredeyse denize düşecekler. Bu kadar vicdansızlık olmaz" şeklinde konuşmuştu.

Türkiye

Geri Dön