02 / 05 / 2024

KKB puanı nedir?

KKB puanı nedir?

İhtiyaç kredisi, konut kredisi gibi krediler için bankalara başvuru yaptığınızı düşünelim. Bankalar kendilerine yapılan başvuruları değerlendirirken KKB puanına da bakarlar. Peki KKB puanı nedir? İşte yanıtı...



KKB puanı nedir?

İhtiyaç kredisi, konut kredisi gibi krediler için bankalara başvuru yaptığınızı düşünelim. Bankalar kendilerine yapılan başvuruları değerlendirirken bazı kriterleri göz önünde bulundururlar. KKB puanı diğer ifade ile kredi skoru tam da bu noktada karşımıza çıkıyor.


Bankalar, başvuru sahibi kişinin kredi skoruna bakarak kredi verip vermemek konusunda karar alırlar. Kredi skorunun belirlenmesi için başvuru sahibinin şuanki geliri ve daha önceden aldığı kredilerle matematiksel bir hesap yapılıyor. 


Kredi skorları 400-900 arasında değişim gösteriyor. Kredi bilgileri Kredi Kayıt Bürosu’nda; çek, senet ve batık kredi gibi bilgiler ise T.C. Merkez Bankası’nda tutuluyor.


Kredi skorunu neler belirler?

Banka hesaplarınızın sayısı

Daha önceki kredilerinizde ve kredi kartlarınızda ödeme gününe sadık kalışınız yada geciken ödemeleriniz

Şimdiki borç miktarınız

Bankanızla kaç yıldır birlikte çalıştığınız

Karşılıksız çekleriniz ve senetleriniz

Kredi kullandığınız son tarih

Kullandığınız kredilerin çeşitleri

Yaşınız

Öğrenim durumunuz

Medeni haliniz

Sahip olduğunuz taşıtlar

İşiniz ve ayrıldığınız son işinizdeki çalışma süreniz

Evinizin mülkiyeti

Kara listede olup olmama durumu


Kredi skorunu arttırma..

Kredi skorunu Kredi kartı borçlarınız kredi skorunuzda ciddi oranda bir düşüş yaratmaktadır. Bu nedenle ödemelerinizi günü gününe yapmanız kredi skorunuzda artış sağlayacaktır. Yine aynı şekilde daha önce çektiğiniz kredilerin ödemelerini günü gününe yaptığınızda bu sizin için bir artı puan olacaktır. 


KKB nedir?


Geri Dön