28 / 04 / 2024

KKM’deki yüzde 15’lik zorunlu karşılık uygulaması tüm vadeler için geçerli olacak!

KKM’deki yüzde 15’lik zorunlu karşılık uygulaması tüm vadeler için geçerli olacak!

Para Politikası Kurulu (PPK) açıklamasında sinyali verilen miktarsal sıkılaştırma için ilk adım adıldı. İşte detaylar...



Resmi Gazete’de dün yayımlanan bir kararla Merkez Bankası Kur Korumalı Mevduat (KKM) için yüzde 15 zorunlu karşılık oranı getirdi. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, kur korumalı hesaplar için getirilmiş olan yüzde 15’lik zorunlu karşılık uygulaması tüm vadeler için geçerli olacak. 

Ayrıca söz konusu bu yeni tedbirin yaklaşık olarak 450 milyar TL'lik likiditeyi çekmesi bekleniyor.

KKM’deki yüzde 15’lik zorunlu karşılık uygulaması tüm vadeler için geçerli olacak!

SİNYALİNİ VERMİŞTİ

Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre, Merkez Bankası’nın Zorunlu Karşılıklar Tebliği’nde değişiklik yapan tebliğ dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, yapılan değişiklikle bir gün önce PPK’da verilen sinyalin de ilk adımı atılmış oldu. 

Paylaşılan detaylara göre, politika faizinin de 17.5’a çıkarıldığı PPK sonrası yapılan açıklamada, “Kurul, faiz artırımının dışında, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır” ifadeleri kullanılmıştı. Verilen bilgiye göre, alınan bu kararla Merkez Bankası KKM hesapları için zorunlu karşılıkları tüm vadede yüzde 15’e çıkardı. Söz konusu bu karardan sonra bankalar KKM yaptığında daha fazla karşılık ayırmak zorunda kalacak. Söz konusu bu durum da KKM’nin bankalara olan maliyetini artırış olacak. Ayrıca KKM’ye verilen mevduat faizinin gerilemesi de bekleniyor. Resmi Gazete’deki kararda 6 aydan uzun Türk Lirası mevduattaki tüm oranlar da sıfırlandı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön