03 / 01 / 2025

Cevat Öncü: Yüzde 15’lik teşvik konut stokunu eritmez!

Cevat Öncü: Yüzde 15’lik teşvik konut stokunu eritmez!

Samsun İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cevat Öncü, hükümetin konut alacaklara yapacağı yüzde 15’lik teşvik uygulamasının, kısa vadede sektörün mevcut stoklarının erimesine katkı sağlamayacağını düşündüğünü söyledi.



Samsun İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cevat Öncü, hükümetin konut alacaklara yapacağı yüzde 15’lik teşvik uygulamasının, kısa vadede sektörün mevcut stoklarının erimesine katkı sağlamayacağını düşündüğünü söyledi.


İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Başkanı Cevat Öncü, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, konut hesabı açan ve yüzde 25 peşinat biriktiren vatandaşlara yüzde 15 katkı sağlanacağını yönündeki açıklamalarını değerlendirdi.


Son yıllarda inşaat sektöründeki büyüme ve aşırı konut üretimi nedeniyle arz fazlası oluştuğunu belirten Cevat Öncü, "Başkan Ahmet Davutoğlu’nun açıklamaları iyimser karşılandı sektör tarafından. İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Başkanı olarak ben, reel olarak baktığımızda burada 3 ile 5 yıllık bir birikim hesabından ve bu hesapta biriktirilecek konut ederinin yüzde 25’inin yüzde 15’i gibi bir hesap yapıldığında, kısa vadede, yani mevcut konut stokunun hemen eritilmesi anlamında bir katkı sağlamayacağı görüşündeyim. Bu orta ve uzun vadede doğru bir adım olarak nitelendirilebilir. Ancak şu anda konut sektöründeki üretim fazlası ve şişkinliğin eritilmesine katkı vermeyecektir. Verilebilecek daha somut katkı tapu harçlarındaki indirim olabilir. Yüzde 2 alış, yüzde 2 de satış vergisi olmak üzere yüzde 4’lük bir vergi var tapu harçlarında. Bunların geçici süre için de olsa oranlarının düşürülmesi, faizlerdeki beklenen indirimlerin gerçekleşmesi, KDV’deki muafiyet ve de mortgage kredilerindeki muafiyetlerin devam etmesiyle sektördeki konut stokunun eritilebileceğini ve sektörün canlanabileceğini düşünüyorum" dedi.


ÖNCÜ: "BİR MASA BİR KASA İLE MÜTEAHHİT OLUYORLAR"


İnşaat sektörünün lokomotif bir sektör olması ve piyasada sürükleyici etki yapması nedeniyle bu adımların atıldığını vurgulayan Cevat Öncü, "Olayın bileşenleriyle tartışılmış ve özümsenmiş uygulamaların yapılmasının daha reel olduğunu düşünüyorum. Müteahhitlik yasasını düzenlemeden inşaat sektörünü düzgün bir yapıya ulaştırmanın mümkün olmadığını düşünüyorum. Bilindiği gibi kamu kendisine ait bir ihaleyle bir yapı yaptıracağı zaman her türlü donanımı ve ekipmanı istemekte, ancak serbest piyasada konut üreten insanların herhangi bir vasfının olması gerekmiyor. Bir dilekçe belediyeye, bir dilekçe TSO’ya verilerek, tabiri caiz ise bir masa bir kasa ile insanlar müteahhit oluyor. Bunun acil olarak düzenlenmesi ve yapı sektörüne çeki düzen verilmesi açısından bu önemlidir. Teknik elemanların ağırlıklı olduğu ve daha fazla ürettiği bir yapı sektörü Türkiye açısından sağlıklı yapıların üretilmesine yol açacaktır" diye konuştu.


Hedef


Geri Dön