13 / 11 / 2024

Klima kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Klima kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Yaz sezonun gelmesiyle birlikte klima kullanım oranı arttı. Mitsubishi Electric Türkiye Klima Sistemleri Genel Müdürü Yenal Altaç, klima alırken ya da kullanırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini açıkladı.




Bunaltan sıcaklarla kendini hissettiren yaz mevsimi ile birlikte ihtiyaçlar listemizin başına yerleşen maddelerden biri de klima oldu. Peki, acaba klima alırken ya da kullanırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Uzman ekiplerin danışmanlığında mekâna uygun olarak seçilen ve doğru yere monte edilen, düzenli bakımı yapılan, enerji verimliliği yüksek klimalar, hem faturalarda tasarruf sağlıyor hem de yaz-kış konforlu bir ortam sunarak yaşam kalitemizi artırıyor. İleri teknoloji klimaları ve özgün mühendislik yaklaşımı ile dikkat çeken dünya devi Mitsubishi Electric’in Türkiye Klima Sistemleri Genel Müdürü Yenal Altaç, doğru klima seçimi ve kullanımının 5 temel püf noktasını şöyle sıralıyor:




1- Mekanın soğutma ve ısıtma ihtiyacına uygun klima belirlenmeli


Klima seçerken öncelikle mekanın soğutma ve ısıtma ihtiyacı tayin edilmeli. Mekanın büyüklüğüne, içeride bulunacak insan sayısına, binanın ve pencerelerin yalıtım durumuna, ısı kayıplarının ne kadar olduğuna, binanın yönüne ve diğer bazı değişkenlere göre hangi model ve hangi büyüklükte klimanın kullanılması gerektiği belirlenmeli. Daha büyük kapasiteli klima her zaman iyi bir klima anlamına gelmiyor. Dolayısıyla verimli klima kullanımı için uygun kapasite seçilmesi de şart.





2- Yüksek enerji verimliliğine sahip inverter klimalar ve yeni teknolojiler seçilmeli


Sezonsal verimlilik kriterleri doğrultusunda 2014 yılında belirlenen enerji sınıflandırma sistemine göre, Antalya için A sınıfı olan bir klima İstanbul için A sınıfı olmayabiliyor. Bu nedenle tüketiciler, bulundukları bölgenin iklim şartlarına uygun özellikteki yüksek enerji verimliliğine sahip klimaları seçerek hem maksimum verim elde ediyor hem de enerji tasarrufu sağlıyor.




Bir diğer önemli nokta ise klimaların beyan edilen verimlerini artırmaya yönelik yeni destek teknolojileri içeren cihazları tercih etmek. Çünkü bu tip cihaz fonksiyonlarının kullanımı, cihazların uygulamadaki verimlerini arttırmasının yanı sıra kullanıcılara da daha üstün bir konfor sağlıyor. Örneğin, mekanı kullanım zaman ve şeklimize göre klimayı programlayabildiğimiz sistemler, ihtiyaç ortaya çıkmadan önlem alabildiği için daha tasarruflu bir şekilde kullanılabiliyor. Ortam ısındıktan sonra soğutmak veya çok soğuduktan sonra ısıtmak daha fazla enerji ihtiyacını gerektiriyor. Artık gelişen teknolojiler klimanın bu gibi özelliklerini internet üzerinden de kontrol imkanı tanıyor. Uzaktan klimaya ulaşılmasını, iç ortam sıcaklığının takip edilmesini ve buna göre aksiyon alınmasını sağlayan bu kontroller, cihazların gereksiz yere çalışmasını önlüyor ve arıza anında haberleşmeyi destekliyor.




3- Sağlık için doğru filtre çok önemli


Temiz hava, insanlar için sağlıklı alanlar oluşturulmasında önemli bir rol oynuyor. En yeni teknolojiler ile geliştirilmiş filtreler; bakteri, virüs, toz ve alerjenlerden arınmış sağlıklı ortamları mümkün kılıyor. Gelişmiş filtre sistemleri, alerjik reaksiyonları da önlemeye yardımcı oluyor.





4- Yılda iki kez bakım yaptırmalı


Klimaların uzun yıllar performans kaybetmeden çalışmasını sağlamak için bakımının periyodik olarak yılda iki kez yapılması gerekiyor. Klimaların yanı sıra filtrelerin de düzenli olarak temizlenmesi şart. Çünkü hava filtreleri düzenli olarak temizlenmezse klimanın ısıtma ve soğutma kapasitesi düşüyor ve gereksiz elektrik sarfiyatı oluyor. Filtrenin temizliği kadar değiştirilme periyodunun takibi de oldukça önemli. Eğer klimanız hava temizleme filtresi ve/veya anti alerjik enzim filtresi ile donatılmışsa bu filtrelerin düzenli olarak bakımının yapılmış olması ve değiştirilmesi gerekiyor. Klima spreylerini ise klimanın iç parçalarına zarar vermesi ihtimali nedeniyle kullanmamak daha doğru.




5- Klima keşfini işin uzmanına bırakın!


Klima seçimi ciddi bir iş. Mekanın ihtiyaçlarına uygun kapasite ve modelde enerji verimliliği yüksek bir klimanın belirlenmesi, doğru yere montajının yapılması ve düzenli bakımının sağlanması sadece uzman ekipler tarafından yapılabilir.




Mitsubishi Electric Türkiye Klima Sistemleri tarafından geliştirilen “Keşfetteam” hizmeti, klima almak isteyen ve zihni karışan tüketicilerin imdadına tam da bu noktada yetişiyor. Uzman Keşfetteam ekipleri, en son teknoloji ekipmanlarla termal görüntüleme yaparak, öncelikle keşif yapılan ortamdaki yalıtım sorunlarını, ısı köprülerini, dış duvarlardaki ve kapılardaki ısı kaçak noktalarını tespit ediyor. Kullanıcıları yaşanabilecek konforsuz koşullar, daha az tüketim ve seçilen klimalardan tam verim alabilmek gibi konularda yönlendiriyor.




Keşfetteam, mekâna uygun klimanın yanı sıra seçilen klimanın konumlanması gereken ideal yeri de belirliyor. Gerçek dünya ile dijital dünya arasında bağlantı sağlayan bir yazılım teknolojisi olan Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) uygulaması sayesinde tüketiciler, keşif sırasında ihtiyaçlarına uygun olan klimaların mekanlarında nasıl görüneceğini deneyimleyebiliyor.




Haber AA'da şu şekilde yer aldı;


Mitsubishi Electric Türkiye Klima Sistemleri Genel Müdürü Yenal Altaç, uzman ekiplerin danışmanlığında mekana uygun olarak seçilen ve doğru yere monte edilen, düzenli bakımı yapılan, enerji verimliliği yüksek klimaların, hem faturalarda tasarruf sağladığını, hem de yaz-kış konforlu bir ortam sunarak yaşam kalitesini artırdığını ifade etti.


Doğru klima seçimi ve kullanımına ilişkin önerilerde bulunan Altaç, klima seçerken öncelikle mekanın soğutma ve ısıtma ihtiyacının ne olduğunun belirlenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Altaç, şunları kaydetti:


"Mekanın büyüklüğüne, içeride bulunacak insan sayısına, binanın ve pencerelerin yalıtım durumuna, ısı kayıplarının ne kadar olduğuna, binanın yönüne ve diğer bazı değişkenlere göre hangi model ve hangi büyüklükte klimanın kullanılması gerektiği belirlenmeli. Daha büyük kapasiteli klima her zaman iyi bir klima anlamına gelmiyor. Dolayısıyla verimli klima kullanımı için uygun kapasite seçilmesi de şart. Sezonsal verimlilik kriterleri doğrultusunda 2014 yılında belirlenen enerji sınıflandırma sistemine göre, Antalya için A sınıfı olan bir klima İstanbul için A sınıfı olmayabiliyor. Bu nedenle tüketiciler, bulundukları bölgenin iklim şartlarına uygun özellikteki yüksek enerji verimliliğine sahip klimaları seçerek hem maksimum verim elde ediyor hem de enerji tasarrufu sağlıyor.


Bir diğer önemli nokta ise klimaların beyan edilen verimlerini artırmaya yönelik yeni destek teknolojileri içeren cihazları tercih etmek. Çünkü bu tip cihaz fonksiyonlarının kullanımı, cihazların uygulamadaki verimlerini artırmasının yanı sıra kullanıcılara da daha üstün bir konfor sağlıyor. Örneğin, mekanı kullanım zaman ve şeklimize göre klimayı programlayabildiğimiz sistemler, ihtiyaç ortaya çıkmadan önlem alabildiği için daha tasarruflu bir şekilde kullanılabiliyor. Ortam ısındıktan sonra soğutmak veya çok soğuduktan sonra ısıtmak daha fazla enerji ihtiyacını gerektiriyor. Artık gelişen teknolojiler klimanın bu gibi özelliklerini internet üzerinden de kontrol imkanı tanıyor. Uzaktan klimaya ulaşılmasını, iç ortam sıcaklığının takip edilmesini ve buna göre aksiyon alınmasını sağlayan bu kontroller, cihazların gereksiz yere çalışmasını önlüyor ve arıza anında haberleşmeyi destekliyor."


Temiz havanın, insanlar için sağlıklı alanlar oluşturulmasında önemli rol oynadığına dikkati çeken Altaç, en yeni teknolojiler ile geliştirilmiş filtrelerin, bakteri, virüs, toz ve alerjenlerden arınmış sağlıklı ortamları mümkün kıldığını belirtti. Altaç, gelişmiş filtre sistemlerinin alerjik reaksiyonları da önlemeye yardımcı olduğuna işaret ederek, doğru filtre kullanımının sağlık için büyük önem taşıdığını dile getirdi.


Doğru klima seçimine yönelik "Keşfetteam" hizmeti


Klimaların uzun yıllar performans kaybetmeden çalışmasını sağlamak için bakımının periyodik olarak yılda iki kez yapılması, klimaların yanı sıra filtrelerin de düzenli olarak temizlenmesi gerektiğine dikkati çeken Altaç, şu ifadeleri kullandı:


"Çünkü hava filtreleri düzenli olarak temizlenmezse klimanın ısıtma ve soğutma kapasitesi düşüyor ve gereksiz elektrik sarfiyatı oluyor. Filtrenin temizliği kadar değiştirilme periyodunun takibi de oldukça önemli. Eğer klimanız hava temizleme filtresi ve/veya anti alerjik enzim filtresi ile donatılmışsa bu filtrelerin düzenli olarak bakımının yapılmış olması ve değiştirilmesi gerekiyor. Klima spreylerini ise klimanın iç parçalarına zarar verme ihtimali nedeniyle kullanmamak daha doğru. Klima seçimi ciddi bir iş. Mekanın ihtiyaçlarına uygun kapasite ve modelde enerji verimliliği yüksek bir klimanın belirlenmesi, doğru yere montajının yapılması ve düzenli bakımının sağlanması sadece uzman ekipler tarafından yapılabilir.


Mitsubishi Electric Türkiye Klima Sistemleri tarafından geliştirilen 'Keşfetteam' hizmeti, klima almak isteyen ve zihni karışan tüketicilerin imdadına tam da bu noktada yetişiyor. Uzman Keşfetteam ekipleri, en son teknoloji ekipmanlarla termal görüntüleme yaparak, öncelikle keşif yapılan ortamdaki yalıtım sorunlarını, ısı köprülerini, dış duvarlardaki ve kapılardaki ısı kaçak noktalarını tespit ediyor. Kullanıcıları yaşanabilecek konforsuz koşullar, daha az tüketim ve seçilen klimalardan tam verim alabilmek gibi konularda yönlendiriyor."


Keşfetteam hizmetinin mekana uygun klimanın yanı sıra seçilen klimanın konumlanması gereken ideal yeri de belirlediğini ifade eden Altaç, tüketicilerin Artırılmış Gerçeklik uygulaması sayesinde keşif sırasında ihtiyaçlarına uygun olan klimaların mekanlarında nasıl görüneceğini de deneyimleyebildiklerini bildirdi.


AA 


Geri Dön