04 / 05 / 2024

Koç Holding hisseleri otoyol ihale iptaliyle değer kaybetti!

 Koç Holding hisseleri otoyol ihale iptaliyle değer kaybetti!

Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) köprü ve otoyol ihalesini iptal etmesiyle, ihaleyi kazanan Koç Holding ve Gözde Girişi hisseleri değer kaybetti




     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''Otoyollar, köprüler meselesini tekrar masaya yatıracağız. Daha yüksek beklentimiz var'' şeklindeki açıklamasıyla dikkatleri üzerine çeken ihalenin, Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından iptal edilmesiyle İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören Koç Holding hisseleri yaklaşık yüzde 3,5 oranında geriledi. 

     İhaleyi kazanan grubun diğer şirketi Ülker Grubuna ait Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ'de yaklaşık yüzde 3 oranında kayıpla 3,69 liraya kadar geriledi. 

     Türkiye'nin en büyük özelleştirme ihalelerinden biri olan köprü ve otoyol özelleştirmesini 17 Aralık 2012 tarihinde ''Koç Holding AŞ UEM Group Berhad Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş'' Ortak Girişim Grubu tarafından 5 milyar 720 milyon dolarlık teklifle kazanılmıştı. 

     Türk Telekom'un 6,5 milyar dolarlık özelleştirmesinin ardından Türkiye tarihinin en yüksek özelleştirmesi olan Köprü ve otoyolların özelleştirme ihalesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, iptal edilebileceği yönündeki açıklamasının ardından, ÖYK tarafından iptal edildi. 

     İhale süreci ve sonrasındaki iki günde Gözde Girişim hisseleri 4,04 liradan yaklaşık yüzde 20 oranında yükselerek 4,75 lira seviyelerine yükselmişti. Koç Holding hisseleri de aynı iki günlük süreçte 8,74 liradan 9,44 liraya kadar yükselmişti. Başbakan'ın yaptığı açıklama sonrası ise kazançlarının büyük bir kısmını geri veren Koç Holding ve Gözde Girişim hisseleri bugün de iptal kararının ardında gerilemeye devam etti. Koç Holding bugün açılışın ardından 8,90 liraya, Gözde Girişi hisseleri ise 3,69 liraya kadar geriledi. 

     AA


Geri Dön