02 / 10 / 2024

Kocaeli Kartepe sanayileşiyor mu?

Kocaeli Kartepe sanayileşiyor mu?

Yeşil Kartepe sloganıyla, yola çıkılmasına rağmen Hasanpaşa Mahallesi'nin bir bölümü konut, bir bölümü ise sanayi alanı. Mahallede konut ve sanayi alanları iç içe geçmiş durumda.




Kocaeli'nin en seçkin ilçelerinden biri olan yeşiliyle, doğasıyla, turizmiyle anılmak istenen ve bu uğurda her türlü çalışma yapılan Kartepe her geçen gün sanayiyle anılmaya başlandı. Birileri daha fazla kazanacak, birileri zengin edilecek diye burnumuzun dibine sanayi alanları açan yönetenlerin son yanlışı, yeşil Kartepe'yi siyah Kartepe'ye çevirme istekleri. Kartepe'de yaşayanlar da hala umutlu olsunlar! 


BİR GÜNDE DÖNÜŞÜYOR 

Kartepe Hasanpaşa Mahallesi'nin bir bölümü konut imarlı, bir bölümüyse sanayi imarlı. 

Hasanpaşa Mahallesi Özdilek Alışveriş Merkezi karşısı, Adapazarı istikametinde yolun solunda kalan bölge. Öyle bir imar planlanmış ki, herkes hayretler içerisinde. Kalıcı konutların bittiği yerden sanayi başlıyor. Alan, Akmeşe Yolu'na sınıra dayanmış durumda. Tarım arazisi diye övündüğümüz alanlar bir bir sanayi alanlarına çevriliyor. Bir günde tarımdan, sanayiye dönüşen alanlar. 


HERKES GÖRSÜN 

Bahsettiğimiz bölgede konut imarları % 25 demek oluyor ki, % 75 yeşil alan bırakılması gerekiyor. Aynı bölgenin birkaç metre ötesindeyse, sanayi imarı % 50 yani yarı yarıya.  Böyle bir zihniyetle nasıl yeşil Kartepe'den bahsedebiliriz ki? Merak ediyoruz, bu planlamayı kim veya kimin için yapıldı? Böyle ciddiyetsiz planlanan yeri herkesin görmesini istiyoruz. Konut ve sanayi iç içe. Bir de deprem sonrası planlamadan bahsediyoruz. 


ÇOK GEÇ DEĞİL 

Bölgeyi araştırmaya başladığımızda gerçekten hayretler içerisinde kaldık. Aldığımız duyumlara göre de bir çok küçük işletmeci aldıkları sanayi arsalarına taşınmak için harekete geçmişler bile. Yapılan yeni sanayi üretim yerleri ortaya çıkmaya başladı bile. Biz çok küçük bir mahallenin nasıl yarı yarıya konut ve sanayi olduğunu gözler önüne seriyoruz. Bildiğimiz, daha düne kadar yemyeşil alanları, sanayi alanlarına çevrilmesinden bahsediyoruz. Çok geç ama diğer Kartepe için çok geç değil! 


DİKKATE ALINMALI 

Kimsenin elde ettiği rantta gözümüz yok ama Kartepe her geçen gün sanayileşiyor, kimse durduramıyor. Sadece Hasanpaşa Mahallesi değil, bir çok mahalle ve alanlar sanayileşme yolunda ilerliyor. Sanayiye karşı değiliz ama insanların yaşam alanları da olmalı. Bu planlamayı bizler yapamadığına göre, bizi yönetenler dikkate almalı. "Kentsel Dönüşüm" adı altında insanları artık kandırmayın. Gelin yeni 'Hasanpaşa'lar yaratmayalım. 

Bizim Kocaeli


Geri Dön