Kocaeli Orhan Camii restore ediliyor!
Kocaeli Orhan Camii orijinaline uygun olarak 2016 yılının Ramazan ayına yetiştirilecek 750 bin TL'ye restorasyon ihalesi yapılan camide en son restorasyon dönemin Valisi Erdal Ata tarafından yaptırılmıştı.
Geçtiğimiz Ocak ayında restorasyonu başlayan Mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait olan Orhan Camii orijinaline uygun olarak 2016 yılının Ramazan ayına yetiştirilecek 750 bin TL'ye restorasyon ihalesi yapılan camide en son restorasyon dönemin Valisi Erdal Ata tarafından yaptırılmıştı.
Osmanlı Devleti'nin erken dönemine ait olan Orhan Gazi'niıı oğlu Gazi Süleyman Paşa tarafından 1332 yılında yaptırılan Orhan Mahallesi'ndeki Orhan Cami, yaklaşık 3 ay önce Vakıflar Bölge Miidiirlüğü'nce restorasyona alındı. Fetih Camisi olarak bilinen caminin en son restorasyonu dönemin Valisi Erdal Ata döneminde 2007 yılında yapılmıştı. İlimizde bürokratlar ve protokolün yoğunlukla kullandığı caminin restorasyonunun 2016 Temmuz ayında bitirilmesi planlanıyor.
ZANBURKAN YERİNDE İNCELEDİ
İstanbul firması Pekerler İnşaat'ın restorasyonunu üstlendiği camiinin bir önceki restorasyon sırasında yapılan raspalama (soyma) sonucunda bazı taşıyıcı aksamlarının çürüdüğü ortaya çıkınca Orhan Camii'nde yeniden revize ve restorasyon projesi çizilmişti. Çizilen projeler, Koruma Kurulu'ndan geçtikten sonra restorasyona başlandı. Şuanda temelde şap atma ve ahşap boyama işlemleri devam ediyor. Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu tarafından da titizlikle takip edilen restorasyon çalışmalarını Kültür ve Turizm İl Müdürü Adnan Zanburkan da yerinde inceledi, (valilinin restorasyon çalışmaları çerçevesinde cephe ve iç cephe çimento harcı sıvaları raspalandıktan sonra iç cephesi, horosan sıvası ile yapılacak. Dış cephesi ise döneminde yapılan orijinal taşlarla restore edilecek.
680 YILDIR KILIÇLA HUTBE OKUTULUYOR
Kocaeli'deki en eski tarihi camilerden biri olan Orhan Camii'nde Kocaeli'nin gelmiş geçmiş birçok üst bürokratları, il protokolü bayramlarda ve Cuma günlerinde namazlarını kılıyor. Orhan Camii'de ayrıca 680 yıldır Cuma namazlarında kılıçla hutbe okuma geleneği de günümüze kadar varlığını sürdürüyor. Orhan Camii'nden sonra ilimizde en eski cami Mehmet Bey'in (Kanuni Sultan Süleyman'ın damadı) Mimar Sinan'a yaptırdığı Fevziye Camii (1571) iken ardından da Padişah 2. Selim'in 2. Veziri Pertev Paşa'nın adına ölümünden sonra vasiyeti üzerine kethüdası olan Sinan Ağa tarafından yaptırılan Yeni Cuma Camii(1579) geliyor.
DÖNEMİNE UYGUN RESTORASYON
Restorasyon biter bitmez çevre düzenlemesini de Pekerler İnşaat tarafından gerçekleştirecek. Caminin hemen yanında bulunan ve dönemin mahalle sakinlerine ait olan 11 adet mezar da korumaya alınacak. Dış cephedeki taşlar dere taşı ile yapılacak. Tavanlardaki boya soyularak tahta tavanlar, eski dokusuna uygun verniklenecek. Ayrıca avludaki traverten döşeme kaldırılacak caminin giriş kısmın orijinal kayrak taşlarla döşenecek. Orhan Camii'nin restorasyonu tamamlandığında renkli bir ışıklandırma yapılarak daha önceden koruma amaçlı yapılan caminin etrafındaki beton duvarlar da kaldırılacak.
Ayşe AYDIN/Çağdaş Gazetesi