03 / 05 / 2024

İzmit Orhan Camii restore ediliyor!

İzmit Orhan Camii restore ediliyor!

Mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait olan ve bu yılın başında restorasyonu başlayan İzmit’in tarihi ibadethanelerinden Orhan Camii’nin 2016 Ramazan ayına yetiştirilmesi hedefleniyor.



Mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait olan ve bu yılın başında restorasyonu başlayan İzmit’in tarihi ibadethanelerinden Orhan Camii’nin 2016 Ramazan ayına yetiştirilmesi hedefleniyor. İhale bedeli 750 bin TL olan Orhan Camii’nin restorasyonu İstanbul firması Pekerler İnşaat tarafından yürütülüyor. 


ÇINAR AĞACI DA KORUMAYA ALINDI

Caminin restoratör şantiye şefliğini Pekerler İnşaat adına Ebru Kazancı üstlenirken, restorasyonun her aşamasını dikkatle takip ediyor. Kazancı, haftalık olarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne de restorasyonla ilgili bilgi veriyor. Orhan Camii’nin bahçesinde bulunan ve çürüme aşamasında olan 700 yıllık Çınar ağacı, dönemin Valisi merhum İhsan Dede tarafından koruma altına alınmıştı. Caminin avlusu cemaatin rahat kullanabileceği şekilde yapılırken, restorasyon caminin zarar görmeyeceği şekilde bir bütün olarak yapılıyor. 


ŞAP ATMA İŞLEMİ SÜRÜYOR

Restorasyon sırasında yapılan raspalama (soyma) sonucunda bazı taşıyıcı aksamlarının çürüdüğü orta çıkınca Orhan Camii’nde yeniden revize restorasyon projesi çizildi.  Çizilen projeler, Koruma Kurulu’ndan geçerken yeniden Orhan Camii’nde restorasyona başlandı. Şuanda temelde şap atma ve ahşap boyama işlemleri devam ediyor. Restorasyon biter bitmez Pekerler İnşaat, çevre düzenlemesini de gerçekleştirecek. İlimizdeki en eski tarihi camilerden biri olan Orhan Camii’nde Kocaeli’nin gelmiş geçmiş birçok üst bürokratları, il protokolü bayramlarda ve Cuma günlerinde namazlarını kılıyor. Orhan Camii’de ayrıca 680 yıldır Cuma namazlarında kılıçla hutbe okuma geleneği de günümüze kadar varlığını sürdürüyor. Caminin hemen yanında bulunan ve dönemin mahalle sakinlerine ait olan 11 adet mezar da korumaya alınacak.


ORİJİNAL TAŞLAR KULLANILACAK

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu tarafından da titizlikle takip edilen restorasyon çalışmalarını Kültür ve Turizm İl Müdürü Adnan Zanburkan da yerinde inceledi. Caminin restorasyon çalışmaları çerçevesinde cephe ve iç cephe çimento harcı sıvaları raspalandıktan sonra iç cephesi, horasan sıvası ile yapılacak. 

Dış cephesi ise döneminde yapılan orijinal taşlarla restore edilecek. Dış cephedeki taşlar dere taşı ile yapılacak. Tavanlardaki boya soyularak tahta tavanlar, eski dokusuna uygun verniklenecek. Ayrıca avludaki traverten döşeme kaldırılacak caminin giriş kısmın orijinal kayrak taşlarla döşenecek. Orhan Camii’nin restorasyonu tamamlandığında renkli bir ışıklandırma yapılarak daha önceden koruma amaçlı yapılan caminin etrafındaki beton duvarlar da kaldırılacak. 


Özgür Kocaeli 




Geri Dön