28 / 04 / 2024

Kocaeli'de 6 bin 687 müteahhitlik firması var!

Kocaeli'de 6 bin 687 müteahhitlik firması var!

KOTO'da düzenlenen sektör istişare toplantısında inşaat sektörüne dair konuşan vali Hasan Basri Güzeloğlu, kentte toplam 6 bin 687 müteahhitlik firması olduğunu söyleyerek ''Kocaeli'de 59 bin 341 kişi sigortalı olarak istihdam ediliyor" dedi.



Kocaeli Ticaret Odası (KOTO)'nın kent yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirdiği sektör istişare toplantılarının 3'üncüsü inşaat sektörü konusuyla devam etti. KOTO'da dün düzenlenen toplantıya; vali Hasan Basri Güzeloğlu, KOTO Başkanı Murat Özdağ, İl Ticaret Müdürü Veysi Uzunkaya, Bilim Sanayi ve Teknoloji il Müdürü İlhan Aydın, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Ersan Aytaç, İl Yazı İşleri Müdürü ismail Akbıyık, KOTO 2'nci Meslek Komitesi üyeleri, meclis üyesi Mikail Kayacı, Mehmet Olhan, Bünyamin Barış, Faruk Mamik, 2'nci Meslek Komitesi yedek üyesi Mehmet Doğan, Kocaeli Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Zekai İren, yönetim kurulu üyeleri; Fatih Haldız, Muammer Çeşil, Ceyhan Çağlayan katıldı. 


REFORMLAR HAYATA GEÇİRİLMELİ 


Toplantıda; inşaat sektörünün mevcut durumu, sektör faaliyet, standartlarının belirlenmesi, kentsel dönüşümdeki sorunlar, sektörün mesleki idari yapılanmasının eksikliği, yerel yönetimler ve kamu kurumlarının farklı uygulamaları, sektörel vergilendirme ve kayıt dişilik, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu konuşuldu. Açılış konuşmasını gerçekleştiren KOTO Başkanı Murat Özdağ, "Bugün inşaat sektörünün karşılaştığı sorunları ve çözüm önerilerini sayın valimize aktaracağız ama benim inşaat sektörüyle ilgili değinmek istediğim başka bir mevzu var. Siyaset yapıcıların, hükümetimizin açıkladığı reform paketi var. Bu reformların bir an evvel hayata geçirilmesi elzemdir" dedi. 


ORTA GELİR TUZAĞI 


Özdağ, konuşmasına şu ifadelerle devam etti: "Orta gelir tuzağından kurtulmak için özellikle inşaat sektörünün büyümeye devam etmesi gerekmektedir. Çünkü inşaat sektörü üretim ve istihdam dahil olmak üzere ekonominin pek çok alanını doğrudan etkilemektedir. Diğer taraftan zaten kısıtlı olan kaynaklarımızın düşük verimli ve dış ticarete konu olmayan alanlara yönelmesinin de önüne geçmeliyiz. Hem siyasi aktörlerin inşaat sektörünü bir politika haline getirmesi, hem de sektör temsilcilerinin değişimi yakalaması gerekmektedir. Son olarak farklı sektör temsilcisi arkadaşlarımızla toplantılarımızı sürdüreceğimizi belirtmek istiyorum. Sayın valimiz şehrimize çok şey kattı ve katmaya devam edeceğini de bilmekteyiz. Kendisine teşekkür ediyoruz." 


İLERLEYİŞİMİZ SÜRECEK 


Özdağ'ın ardından konuşan vali Hasan Basri Güzeloğlu, şunları söyledi: "Valilik olarak kentimizde bulunan 3 ticaret odamız ve bir sanayi odamızla meslek komiteleri değerlendirme, karşılıklı var olan potansiyeli inceleme ve irdeleme anlamında sorunların çözümüne odaklı bir dizi toplantılar gerçekleştirdik. Şimdi ikinci tura başladık. Bu toplantılardaki temel amacımız var olan kapasiteyi karşılıklı değerlendirmek, bunun daha iyisine ve daha ötesine ulaşmasını sizlerle birlikte istişare etmek ve alınması gereken önlemleri, gerek il gerek  Ankara  düzeyinde karşılıklı kurumsal işleyişle, güç birliği içerisinde gerçekleştirmek. Biz biliyor, inanıyor ve istiyoruz ki, ülkemiz güzel ye güçlü bir geleceğe doğru yol alıyor. İnşallah bu büyük yürüyüşümüz, kararlı ilerleyişimiz devam edecektir. 


VERGİ SADAKATİNDE BİRİNCİYİZ 


Bu noktada belirtmek gerekir ki, kentimiz bu gelişmenin kalkınmanın çok önemli bir büyük şehri. Dinamikleri, kapasitesi, sahip olduğu birikimleriyle, Türkiye'nin gelişmesine ve kalkınmasına en önemli katkıları koyan ilimiz. 201 5 yılı vergi sonuçlarında Kocaeli'miz Türkiye'de en fazla vergi veren ikinci büyük ilimiz ama çok daha önemli olan vergi sadakatinde Türkiye birincisi. Kocaeli'miz her bir mükellefi tahakkuk ettirilen vergiyi ödemede Türkiye'nin vergi sadakatinde en önemli ve en başarılı bir ilimiz. Vergisini sadakati ödeyen, devletine bağlılığını en yüksek düzeyde ortaya koyan bir kente sahibiz. İnşaat meslek komitemiz ve inşaat sektörünün temsilcileriyle birlikteyiz.

 

ULUSLARARASI BAŞARI 


Dünyada Çin'den sonra en büyük, hem taahhüt alan hem de uluslararası, başarılarıyla, öne çıkan bir ülkeyiz. Türkiye'nin değişim sürecinde inşaat sektörü de şüphesiz çok önemli bir sektör. Çünkü inşaat sadece bir sektör değil. Bir anda yüzü aşkın sektörü tetikleyen ve her birisiyle katma değer üreten bir sektör. Türkiye'de istihdam edilen her 100 kişiden 91'i inşaat müteahhitliği sektöründe istihdam ediliyor. Her 1000 istihdamın da 36'sı mühendisten oluşuyor. Türkiye'nin yeni açılan her 1000 şirketinden 144'ü yani yüzde 1 5'i inşaat müteahhitliği alanında açılan şirket olarak, öne çıkıyor. 


Çok net görülüyor ki bu rakamlar, inşaat sektörünün birçok sektörü çok etkilediği, belirlediği ve istihdama pozitif etki sağladığı açık. Özellikle gelir ve kurumsal vergisi mükelleflerinde de Türkiye'de ödenen her 1000 TL'lik kurumlar vergimizin her 39 lirası inşaat müteahhitliği alanında ödeniyor. 


İMALAT SANAYİNİN BAŞKENTİ 


201 5 yılında Kocaeli'mizde toplam 6687 müteahhitlik firmamız faaliyet gösteriyor. Bu faaliyetler sonucunda SGK verilerine göre 59 bin 341 kişi sigortalı olarak istihdam ediliyor. Çok önemli bir sayı bu doğrudan istihdam. Şüphesiz inşaat sektörüne hizmet eden, diğer sektörlerin istihdamını da düşünürseniz, bu rakam 100 bin bandına doğru yaklaşıyor. Bu bağlamda da 201 5 yılında kentimiz genelinde sektörün toplam satışı da 1 7 bin 395 gibi bir rakama ulaştı. Kocaeli imalat sanayinin merkezi. Uluslararası ticaretin Türkiye'deki merkezi 36 limanı ithalat ve ihracatın yüzde 30'unu gerçekleştirme kapasitesi var. 


KANDIRA-İZMİT YOLU 


Bir gerçek daha var. Kocaeli yaşam içinde çok güzel bir alan. Bu ölçekte yeşilin maviyle buluştuğu yeni dönemde bir Büyükşehir ölçeğinde hem içinde hem de bir anlamda bunun çok çok ötesinde yaşam alanları ve keyifli ortamlarıyla hayatı duyumsayacağınız, bir yerleşim yeri. Son yıllarda özellikle, belirtmem gerekir ki nitelikli konut yapımı, yeni konutlaşma anlamındaki talebi Kocaeli'nin gerçekleştirmesi, alt yapı yatırımlarıyla, insanların yaşam için tercih edeceği bir yaşam merkezi olma yolunda ilerliyor. Bu yeni yerleşim alanlarının alt yapılarını da değiştirmeye de kentimiz bizi zorluyor. Önümüzdeki kısa bir sürede temelini atıyoruz. Kandıra-İzmit yolu duble yol olarak hizmete girecek. 


KANDIRA'YA YAKIŞAN ÇALIŞMA 


Bir doğal güzellik merkezi olan Kandıra'mız, İzmit'imiz ve Türkiye ile ulaşım bağlantısında böylesi büyük bir alt yapıya kavuşacak. Bu güzergahımız erişimi kolaylaştıracak. Çok güzel panoramik bir manzara sunarak Kandıra'ya yakışan bir çalışma olacak. Aynı zamanda Kandıra'dan Şile'ye de bağlantıyı 3 şeritli olarak ve oradan da 3. köprü bağlantısı olarak İstanbul'a ulaşılabilir yepyeni doğal dokuyu bozmadan, bir yaşam merkezi olacak Kandıra. Körfez geçiş köprüsü projemiz, İstanbul  İzmir  otoyol projesinin en önemli yatırımıdır. 


KENTSEL DÖNÜŞÜMDEKİ SORUMLULUKLAR 


Bu proje Karamürsel ilçemiz ve çevresine yepyeni bir dönüşüme sokacak. Kocaeli haksız bir şekilde sadece sanayisiyle öne çıkıyor. Kocaeli deniziyle golüyle, körfeziyle, yaylasıyla, yeşiliyle bir bütün yaşam adaşıdır. Bu noktada inşaat sektörümüz değişim sürecinin çok önemli bir parçası olacaktır. Kocaeli bu büyümeyi sağlıklı bir şekilde gerçekleştirecektir. Kentsel dönüşüm çalışmaları, inşaat sektörümüzü önemli sorumluluklar almaya itiyor." Güzeloğlu'nun konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti. 




Berna SÖNMEZ/Bizim Kocaeli 



Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı


KOCAELİ Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) tarafından düzenlenen inşaat sektörü istişare toplantısında konuşan Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Türkiye'nin inşaat sektöründe Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını söyledi. İnşaat sektörünün mevcut durumu üzerine yapılan toplantıda konuşan Güzeloğlu, "Türkiye'nin değişim sürecinde inşaat sektörü çok önemli. Dünyada inşaat sektöründe Türkiye Çin'den sonra ikinci sırada yer alıyor. 2015 yılında Kocaeli'de toplam 6 bin 687 müteahhitlik firmamız faaliyet gösterirken, sektörde 59 bin 341 kişi sigortalı olarak istihdam ediyor. 2015 yılında konut satışı Kocaeli genelinde 17 bin 395 gibi bir rakama ulaştı. Bu rakamlara bakıldığında Kocaeli'nin uluslararası ticaretin Türkiye'deki merkezi haline geldiğini görebiliyoruz" şeklinde konuştu. 


Toplantıda konuşma yapan KOTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ ise orta gelir tuzağından kurtulmak için özellikle inşaat sektörünün büyümeye devam etmesi gerektiğimi ifade ederek, "Çünkü inşaat sektörü üretim ve istihdam dâhil olmak üzere ekonominin pek çok alanını doğrudan etkilemektedir. Diğer taraftan zaten kısıtlı olan kaynaklarımızın düşük verimli ve dış ticarete konu olmayan alanlara yönelmesinin de önüne geçmeliyiz. Hem siyasi aktörlerin inşaat sektörünü bir politika haline getirmesi, hem de sektör temsilcilerinin değişimi yakalaması gerekmektedir" diye konuştu. 


Dünya


Geri Dön