23 / 12 / 2024

Kocaeli'de imar barışına yoğun ilgi!

Kocaeli'de imar barışına yoğun ilgi!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen imar barışı bilgilendirme toplantısı yoğun ilgi gördü.



 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi “İmar Barışı” ile ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, Kartepe Uzunçiftlik Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya Kartepe Belediye Başkan Yardımcısı Bali Holat, Belediye meclis üyeleri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç, İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Osman Günler, yöneticiler ve vatandaşlar katılım gösterdi. Yapılan toplantıda, “İmar Barışı nedir?” “Kimlerin imar barışına ihtiyacı var?” “İmar barışına nasıl başvurulur?” konularında bilgilendirmeler yapıldı. Program sonunda, toplantıya katılan vatandaşlara “İmar Barışı” ile ilgili bilgilendirme broşürü de dağıtıldı.

YAPI KAYIT BELGESİ

Son 50 yıldır Kocaeli’nde ve Türkiye genelinde kangren haline gelen mevzuata aykırı yapılaşma problemi, İmar Barışı ile son buluyor. Ruhsatsız yapılan, ruhsatına uygun olmayan yapılar, mülkiyetsiz yapılar, yapı kullanma izni olmayan yapılar, elektrik su ve doğalgaz bağlatamayan yapılan, hakkında para cezası ve yıkım kararı alınmış yapılar İmar Barışı’ndan faydalanıyor. İmar Barışı’nı kapsayan 7143 sayılı kanunun 18 Mayıs 2018 tarihi ile yürürlüğe girmesiyle birlikte, mevzuata aykırı yapılara “Yapı Kayıt Belgesi” verilecek. Reform düzeyindeki bu düzenlemelerle vatandaşlar iskânsız yapısına elektrik su doğalgaz bağlatabiliyor. Yıkım kararı bulunan ve tahsil edilmemiş para cezalarından da vazgeçiliyor.


SORULARI CEVAPLADI


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kartepe ilçesinde gerçekleştirilen İmar Barışı bilgilendirme toplantısında vatandaşlar bilgilendirildi. Konu hakkında bazı açıklamalar yapan Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç; “İmar Barışı, ruhsatı olmayan, ruhsatına uygun yapılmayan, yapı kullanma izni olmayan, kat mülkiyetine geçememiş yapıları ilgilendiriyor. Bu işlemler yapamayan vatandaşlar evlerine elektrik, su, doğalgaz bağlatamıyor. İmar barışı ile birlikte vatandaşlar işlemlerini yaptırarak evlerinde hak sahibi olma imkanı veriliyor” diye konuştu. Mengüç, yaptığı bilgilendirme konuşmasından sonra vatandaşların sorularını yanıtladı.

SON TARİH 31 EKİM

Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yapılan binaların kayıt altına alınması için 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan konut ve işyerleri için başvuru yapıyor. Belirtilen tarihten önce yapılan binalar için vatandaşlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendirilen kurum ve kuruluşlara 31 Ekim 2018 tarihine kadar başvuru yapabiliyor. Yapılan işlemlerin ardından Yapı Kayıt Belgesini alan vatandaşlar elektrik, su ve doğalgazını bağlatabiliyor. Toplu yapılarda daire sahibi olan vatandaşlar ise kat mülkiyetine geçerek, tapularına kavuşuyor.


Geri Dön