26 / 11 / 2024

Kocaeli'de imar barışı karmaşası!

Kocaeli'de imar barışı karmaşası!

İmar barışı uygulamasına başvurular 31 Ekim'de sonra sona eriyor. Kocaeli'de imar barışında sorunlar ise devam ediyor.




İmar Barışı başvuruları ay sonunda sona eriyor. Her ne kadar yeniden uzatılabileceğine ilişkin sinyaller geliyorsa da, biz dedikodulara değil, var olana göre söyleyelim. Özetlemek gerekirse bu yasa, ruhsatı veya iskânı olmayan veya olsa dahi projesine aykırılıkları bulunan, daha sonra değiştirilmiş, büyütülmüş, ilave kat atılmış yani her türlü

En Kocaeli'de yer alan habere göre, başladığı tarihten bugüne defalarca mevzuatta çeşitli değişiklikler yapılmış. Yasa çok hazırlıksız çıktığı için süreç içinde ortaya çıkan belirsizlikler görüş yazılarıyla aşılmaya çalışılmış. Ancak…

Konuyla ilgilenen arkadaşların belirttiğine göre; Ekim ayında bakanlık tarafından yazılan bir görüş yazısı var. Bu yazı, tüm süreci ciddi manada baltalayan ve binlerce aileyi mağdur eden bir kaos ortamına kapı aralayabilirmiş. Bundan sonrasını isterseniz, o arkadaşlardan dinleyelim:

YASAL DAYANAĞI YOK

“İlk yasa, iskânı olan binalarda iskânlı kısımlarda bir değişiklik yapılmamışsa bu kısımların yapı kayıt belgesi almasına gerek olmadığı, bunun haricindeki her bağımsız bölüm için ayrı yapı kayıt belgesi başvurusu yapılması gerektiği şeklinde çıkmıştı.

Ekim ayına kadar da vatandaş gerek belediyelerden gerek mimarlık bürolarından gerekse kendisie-devlet üzerinden müracaatlarını böyle yaptı. Fakat bu yasa, hiçbir yasal dayanağı olmaksızın, mantığa da uygun olmayan bir şekilde “Kısmiiskânı olan binalar yani ruhsatlı binasına kısmen yani bazı bölümlerine iskân almış binalarda iskânsız olan kısımlar için değil binanın tamamı için yapı kayıt belgesi alınmalıdır” şeklinde değiştirildi.

BÜYÜK BİR TEZAT VAR

Örneğin bir vatandaş üç katlı binaya ruhsat ve iskan almış olsun. Sonradan da üzerine iki kaçak kat çıkmış olsun. Bu adama tapu veriyorlar, ‘Sen sadece iki yeni kat için müracaat edebilirsin’ diyorlar… Bir başkası beş kata ruhsat almış olsun. Üç katını iskanlasın, iki katına proje dışı ufak tefek tadilatlardan dolayı iskan alamamış olsun. Bu adama diyorlar ki, “Hayır, sen binanın tamamına başvuru yapacaksın.” Halbuki burada her şey uygun. Sadece ufak tefek eksik ve hatalar olmasına ağmen 5 kat için müracaat isteniyor. Ama öbür taraftan iki katı tamamen kaçak yapana sadece iki kat için müracaat isteniyor. Gördüğünüz gibi ortada büyük bir tezat var. Bu durum sürece ciddi anlamda zarar veriyor. Sıkıntı büyük.

YASAL DAYANAĞI YOK

“İlk yasa, iskânı olan binalarda iskânlı kısımlarda bir değişiklik yapılmamışsa bu kısımların yapı
kayıt belgesi almasına gerek olmadığı, bunun haricindeki her bağımsız bölüm için ayrı yapı kayıt belgesi başvurusu yapılması gerektiği şeklinde çıkmıştı. Ekim ayına kadar da vatandaş gerek belediyelerden gerek mimarlık bürolarından gerekse kendisi e-devlet üzerinden müracaatlarını böyle yaptı. Fakat bu yasa, hiçbir yasal dayanağı olmaksızın, mantığa da uygun olmayan bir şekilde “Kısmi iskânı olan binalar yani ruhsatlı binasına kısmen yani bazı bölümlerine iskân almış binalarda iskânsız olan kısımlar için değil binanın tamamı için yapı kayıt belgesi alınmalıdır” şeklinde değiştirildi.

BÜYÜK BİR TEZAT VAR

Örneğin bir vatandaş üç katlı binaya ruhsat ve iskan almış olsun. Sonradan da üzerine iki kaçak kat çıkmış olsun. Bu adama tapu veriyorlar, ‘Sen sadece iki yeni kat için müracaat edebilirsin’ diyorlar…

Bir başkası beş kata ruhsat almış olsun. Üç katını iskanlasın, iki katına proje dışı ufak tefek tadilatlardan dolayı iskan alamamış olsun. Bu adama diyorlar ki, “Hayır, sen binanın tamamına başvuru yapacaksın.” Halbuki burada her şey uygun. Sadece ufak tefek eksik ve hatalar olmasınarağmen 5 kat için müracaat isteniyor. Ama öbür taraftan iki katı tamamen kaçak yapana sadece iki kat için müracaat isteniyor. Gördüğünüz gibi ortada büyük bir tezat var. Bu durum sürece ciddi anlamda zarar eriyor. Sıkıntı büyük.


Geri Dön