28 / 04 / 2024

Konak Belediyesine Philippe Rotthier Avrupa Mimarlık ödülü!

Konak Belediyesine Philippe Rotthier Avrupa Mimarlık ödülü!

Belçikanın Başkenti Brükselde bu yıl 9uncusu düzenlenen Philippe Rotthier Avrupa Mimarlık yarışmasının ödül töreninde Konak rüzgarı esti



Avrupa mimarlık platformlarında önemli yeri olan 1982 yılından bu yana verilen Philippe Rotthier ödüllerinden birisi Konak Belediyesine geldi. Kemeraltı Abacıoğlu Hanı restorasyonu çalışmasıyla hak edilen ödülü Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan ünlü mimar Philippe Rotthierin elinden aldı. Çalışmayı yapan ekibiyle Brüksele giden Tartan, ödül töreninde katılımcılara, Abacıoğlu Han, Kemeraltı ve Konakı anlattı.

BRÜKSEL'DE KONAK RÜZGARI ESTİ

Uluslararası çapta birçok ünlü mimarın bir araya geldiği toplantıda Philippe Rottiher Pour Larchitecture Vakfı Başkanı Maurice Culot, Konak Belediyesinin çalışmalarından övgüyle bahsetti ve Abacıoğlu Hanın yapılan çalışma neticesinde korunarak gelecek nesillere aktarılıyor olması Avrupa Mimarlık Kültürü için önemli dedi.

Jüri üyelerinden Belçikanın ünlü mimarlarından ve gayrimenkul değerlendirme uzmanı Christian Lasserre de Abacıoğlu Han Projesini özellikle beğendiğini ifade ederek, bu tarz sokak dönüşümlerinin kentlere ekonomik ve kültürel anlamda birçok katkısı olduğunu söyledi.

Dr. Hakan Tartan da kentin kültürel ve tarihi yapısını korumaya yönelik çalışmalarının uluslararası ödüle değer görülmesinin haklı gururunu yaşadıklarının altını çizerek, Kente ve kentin değerlerine sahip çıkma amacıyla gerçekleştirdiğimiz bu çalışmayı kısa sürede halkımızın kullanımına sunduk. Güzel ve olumlu tepkiler aldık. Avrupa mimarlık ödülüne layık görülmesi bizleri ayrıca mutlu etti. Bundan sonra kent kültürüne kazandıracağımız diğer yapıların da İzmire ödüller getirmesini umut ediyoruz. Emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum şeklinde konuştu.

Toplantıda Fransızca ve İngilizce sunum yapan Tartan, İzmirin her geçen gün daha da geliştiğini söyledi. Tartan, katılımcılardan  İzmir  EXPOsu için de İzmire destek istedi. Ünlü Mimar Culot, İzmir heyeti sahneye çıktığında İzmirde bütün kadınlar mimar mı Diye espri yaptı. Tartanda Kadının üretim ve yeteneğinden en üst düzeyde yararlanıyoruz. Onun için yakında Türkiyenin ilk dünyanın en önemli Kadın Müzelerinden birin İzmire kazandıracağız dedi.

Yenileme projelerini özendirmek

Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen "Philippe Rotthier European Prize for Architecture" (Philippe Rotthier Avrupa Mimarlık Ödülü), son beş yılda Avrupa sınırları içinde hayata geçirilen en başarılı yenileme projelerini ödüllendirdi.

The Age of Renovation (Yenilenme Çağı) teması çerçevesinde düzenlenen 2011 Philippe Rotthier Avrupa Mimarlık Ödülü programı, bu kentsel rönesansın bir parçası olarak; varolan mirasa dikkat çeken, kentsel yaşam kalitesini, çoğulculuk içerecek şekilde iyileştiren yenileme projelerini ödüllendirmeyi amaçladı.

Seçici Kurul ise uluslararası platformlarda önemli yere sahip aşağıdaki isimlerden oluştu:
- Ben Bolgar (Mimar, Birleşik Krallık)
- François de Mazières (Mimarlık ve Miras Müzesi Başkanı, Fransa) 
- Anna Heringer (Mimar, Avusturya)
- Léon Krier (Mimar, Fransa) 
- Christian Lasserre (Mimar, Belçika) 
- Jean Paul Midant (Tarihçi, Fransa)
- Katia Pecnik (Gazeteci, Fransa) 
- Philippe Pemezec (Plessis-Robinson Belediye Başkanı, Fransa)
- Jean-Baptiste Pietri (Mimar, Fransa)
- Paolo Portoghesi (Mimarlık profesörü, İtalya)

Türkiyeden sadece Konak

Dünyaya dağıtılan ve birçok kütüphaneye giren 2011 Avrupa Mimarlık Ödülleri kitapçığında Türkiye Konak Belediyesi ile yer buldu. Bu başarı ülkemiz için gurur kaynağı oldu.
Hürriyet


Geri Dön